vrijdag 26 november 2010

Onzekerheid is troef

Termen vrijdagochtend 11h00,

De aangekondigde storing welke in de avond en nacht over de Alpen trok heeft plaatselijk 10 tot 20 cm Neuschnee opgeleverd. Grote hoeveelheden vielen nergens. Hier begon het gisteravond laat te sneeuwen en vanmorgen kon ik met moeite een centimeter sneeuw meten.
Meer sneeuw viel er aan de noordkant in het laagland, in Zwitserland plaatselijk 10 tot 20 cm (kaart) . Oorzaak voor de rel. weinige sneeuwval is de koude lucht, deze is niet alleen koud maar ook vrij droog.

Neuschnee Zwitserland


Sneeuw Alpen"voorland" vanmorgen


lokaal tot 40 cm in Oostenrijk, hier bv in Schnepfau, Bregenzerwald (734m)

Sneeuwkansen komende dagen
Vwb. de algemene luchtdrukverdeling is er ook van daag niet veel veranderd, zie daarvoor de weerberichten van de voorgaande dagen. Toch zien we op de weerkaarten voor begin volgende week een in detail andere ontwikkeling dan gisteren nog. Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de koers welke een depressie begin volgende week zal gaan nemen.


GFS maandag, welke koers gaat de depressie boven het westen van het Iberische Schiereiland volgen ???De voorgaande dagen leek het er op dat het systeem en randstoringen ten zuiden of over de Alpen zouden trekken. Het Amerikaanse model GFS liet echter de voorgaande dagen ook steeds weer een scenario zien met een veel westelijkere koers. Gisteren volgden al meer modellen dit scenario en vandaag zitten alle toonaangevende weermodellen op 1 lijn.

Sneeuw en zuidföhn
Het heeft er vandaag alle schijn van dat het systeem op maandag en dinsdag met centrum naar het westen van Frankrijk trekt. Consequentie hiervan is dat de Alpen tijdelijk te maken gaan krijgen met een zeer krachtige zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming. De neerslag zal dan vooral weer in de Südstau van de Alpen gaan vallen, lokaal kan er hier meer dan een meter sneeuw gaan vallen. De noordkant krijgen vanaf maandag en vooral op dinsdag te maken met een zeer krachtige zuidföhn waarbij de temperaturen tot ver boven het vriespunt oplopen. Kijken we in detail naar de sterkt toenemende drukgradiënten boven de Alpen dan kan de föhn op de toppen zelfs orkaankracht bereiken. In het vlak van T850 hPA (temperaturen op 1400 meter hoogte) kan het maar liefst 5 tot 10 °C warm worden.

GFS bodemdrukkaart voor dinsdag met zuidelijke aanvoer


met hoge temperaturen op 850 hPA (1400 meter) aan de noordkant van de Alpen (zuidföhn)Vergelijk ook GFS ensembles T850 hPA omgeving Salzburgerland
Kortom, vandaag duidelijk minder gunstige omstandigheden vwb sneeuw en vorst dan gisteren nog voorzien. Wel is het zo dat het naar alle waarschijnlijkheid een tijdelijke verzachting betreft. Al vrij snel stroomt via de achterkant van het systeem weer koudere lucht richting de Alpen en gaat het opnieuw tot in de dalen vriezen en evt. neerslag valt in de vorm van sneeuw.

De komende dagen zullen we moeten afwachten hoe het een en ander gaat evolueren. De onzeker is zeer groot en kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor het lokale weer in de Alpen.

Kaart neerslag Alpen komende 4 dagen
Nederland en Belgie
Niet alleen voor de Alpen heeft het bovengenoemde scenario consequenties. Ook in de Benelux en Duitsland gaat het heel spannend worden. Het ziet er naar uit dat de koude lucht zich hier kan handhaven. Van het zuiden uit nadert onder invloed van de depressie, welke naar het westen van Frankrijk koerst, vooral in de hoogte zachtere en ook vochtigere lucht. Deze warme en vochtigere lucht glijdt als het ware over de koudere lucht in de onderste atmosfeer en door dit opglijden gaat er in dit grensgebied veel neerslag vallen. Aanvankelijke zal dit sneeuw zijn, later is ook ijzel en of regen mogelijk. Tevens gaat ook hier door toenemende drukgradienten de wind stevig aantrekken. Deze combinatie van weerfactoren zal zeker voor de nodige overlast gaan zorgen.

ThetaE kaart voor Nederland as. dinsdag, de rode ingetekende lijn markeert de 12 °C T850 hPa grens (sneeuwvalgrens zeenivo). Deze lijn zwabbert dinsdag over Nederland, België en Duitsland. Theoretisch zou het ten noorden van deze lijn gewoon moeten sneeuwen. Doordat echter de onderste laag van de atmosfeer flink kouder is kan het ook ten zuiden van deze lijn ondanks hogere temperaturen sneeuwen, wordt de bovenlucht vervolgens nog warmer dan is ook onderkoelde regen(ijzel mogelijk).ten slotte nog een mooi sneeuwplaatje uit Groningen vanmorgen vroeg waar inmiddels meer sneeuw lig dan hier bij ons in Termen :-(
Tot zover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: