Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 6 november 2010

Koufront brengt afkoeling, regen en sneeuw

Termen zaterdagochtend 11h00, Update 22h30


Het zeer zachte en zonnige hogedrukweer loopt op zijn einde. Vandaag zaterdag zien we de barometers dalen als teken voor het afzwakken van het hoog. Morgen zondag bereikt een koufront uit het noordwesten de Alpen en krijgen we met duidelijk koelere omstandigheden te maken.

Isobarenkaart vandaag


Satellietfoto Europa vanmorgen, Alpen (nog) grotendeels onbewolkt
Voor het echter zover is krijgen we vandaag nogmaals een mooie en zeer zachte dag met vooral in de Alpen veel zon. Het wordt opnieuw zeer zacht met maxima van 13 tot 17 °C. De nulgradengrens onveranderd zeer hoog tussen de 3200 en 3400 meter. Op nadering van het koufront zien we in de loop van de dag de bewolking vanuit het westen toenemen en in de loop van de avond bereikt de eerste neerslag de Jura en het noordwesten van Zwitserland. De wind neemt in de loop van de dag verder in kracht toe.

Zondag staat in het teken van een actief koufront, op uitgebreide schaal gaat neerslag vallen en het koelt markant af. De sneeuwvalgrens daalt van 1700 meter op zondag naar onder de 1000 meter op maandag. Boven de 1500 meter kan er in 12 uur 10 tot 30 cm sneeuw gaan vallen, in de centrale zuidelijke Alpen is lokaal een halve meter mogelijk. (kaart)
Een actieve depressie met kern boven Frankrijk zorgt ook voor het begin van de volgende week voor onbestendig weer met sneeuw(buien) tot in de dalen (600 a 700M) afgewisseld met korte felle opklaringen, laatste vooral richting het westen. Vanaf het midden van de volgende week lijkt de rust in de atmosfeer (tijdelijk) terug te keren. De temperaturen vertonen opnieuw een stijgende lijn.

Ten slot nog een bijna voorjaarsachtig webcamplaatje vanuit Schöneben (it), vanaf maandag zal hier met 30 tot 50 cm Neuschnee de winter zijn intrede doen.


Zoals ik al vermeldde lijkt het kouder weer geen lang leven beschoren. Tot en woensdag donderdag liggen de Alpen nog onder invloed van de depressie. Het blijft tot dan aan de koude en onbestendig. Donderdagochtend stroomt er achter een koufront vanuit het noordwesten nogmaals een portie koudere lucht over de Alpen. In de ochtend kan het vooral in de franse en Zwitserse Alpen op uitgebreide schaal weer wat sneeuw vallen. De nacht van donderdag op vrijdag belooft onder invloed van een tussenhoog flink koud te worden.

Vanaf vrijdag krijgen we te maken met storingen behorende bij een actieve depressie in het zeegebied bij IJsland. Deze depressie zal ook de dagen daarna het weerbeeld in grote delen van Europa gaan bepalen. We krijgen gedurende een week te maken met een uitgesproken zonale hoogtestroming (west). Het wordt dan ook winderig, onbestendig en vrij zacht. Vanaf de 17 november zou het opnieuw weer wat kouder kunnen gaan worden. Of we dan te maken gaan krijgen met meer winterse omstandigheden is nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat de bandbreedte binnen de diverse ensemble oplossingen van zowel het ECMWF als ook het GFS enorm toeneemt. Vanaf de 18 november bij GFS verschillen tot 20 °C. (T850 hPA van -10 tot + 10 °C . Kortom, zeer onzekere verwachtingen op de langere termijn.

GFS ensembles T850 hPA centrale Alpen (temperaturen op circa 1400 meter hoogte)

Tot zover voor vandaag

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: