maandag 8 november 2010

Lokaal halve meter sneeuw

Termen maandagochtend 11h00,


Gisteren trok in de loop van de middag en avond een koufront over de Alpen en deze gaf op uitgebreide schaal neerslag. Tijdens passage van het front nam de wind tijdelijk flink toe en viel er overal regen en sneeuw. Tevens daalde de temperatuur scherp waardoor de regen tot 1000 meter hoogte in sneeuw overging. De neerslaghoeveelheden wisselden sterk.
Zo viel bijvoorbeeld gisteravond in Obergoms, slechts 40 km hiervandaan, 10 cm sneeuw terwijl het hier zo goed al droog bleef.

Isobarenkaart vandaag
Ook elders in de Alpen waren er grote verschillen, meestal was de neerslag echter voldoende voor een mooie laag sneeuw van 5 tot 20 cm. Meer sneeuw viel er in de (zuidelijke) centrale Alpen. Hier kon de Südstau zijn werking doen en sneeuwt het tot op dit moment nog steeds matig en lokaal sterk. Zo viel er bv. in Oberengadin en Graubünden tot vanmorgen 30 tot 50 cm Neuschnee.


Omgeving Maloja(pas) Oberengadin

Göscheneralp, Zentralschweiz (1710m)De depressie met de daarbij behorende fronten ligt vandaag boven noord Italië en zal het weertoneel spoedig verlaten. Het wordt vandaag overal droog en het kan hier en daar opklaren. In de loop van de middag en avond neemt de bewolking op nadering van een volgende depressie, vandaag met kern boven het noorden van Engeland, weer toe en vanaf vanavond kan er weer wat neerslag gaan vallen.

Tot en met donderdag zal bovengenoemde depressie het weer in de Alpen bepalen. Het blijft dan ook onbestendig met lokale buien in het zuiden ook langer aanhoudend, boven de 1200 a 1500 valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Morgen dinsdag kan het in de centrale Alpen licht föhnig worden met temperaturen die tot rond de 10 °C oplopen.

Depressie boven Europa bepaalt tot donderdag het weer in de Alpenlanden
Onder invloed van een stormdepressie, vrijdag kerndruk van 960 hPA, ten noorden van Schotland bereikt een volgende storing (warmtefront) vrijdag de westelijke Alpen. met een westelijke aanstroomrichting gaat er in de westelijke Alpen (Frankrijk, Zwitserland boven de 1800 a 2000 meter veel sneeuw vallen. Na een vrij zacht weekend vertonen de temperaturen begin volgende week weer een dalende trend. Het blijft (licht) onbestendig met sneeuw vanaf 1200 tot 1000 meter.

Vrijdag, westelijke aanstroming, warmtefront geeft veel neerslag in de Franse Alpen
Tot slot nog een mooi winterse plaatje uit Meribel(1450m)

Tot zover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: