Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 11 november 2010

Onstuimige vrijdag, zeer zacht (föhn) weekend

Termen donderdagochtend 11h00

Alvorens we naar het weer in Europa en de Alpen gaan kijken wil ik toch nog even een blik werpen op het weer in het oosten van Europa. In mijn weerpraatje van de 4 november merkte ik al op dat ze zich daar kunnen gaan opmaken voor zeer zachte omstandigheden. En zo geschiedde het dan ook. In Moskou werd gisteren met 14.4 °C de hoogste november temperatuur sinds het begin van de waarnemingen geregistreerd. Het oude record stamt overigens uit 1927 met 12.6 °C.

Terug naar onze contreien;
Gisteravond en in de nacht trok een zwak koufront van west naar oost over de Alpen en viel er vooral in Zwitserland en Frankrijk tot circa 1200 meter hier en daar wat sneeuw. Grote hoeveelheden werden nergens gemeld.

Webcam Schöneben met sneeuw tot in de dalen (vergelijk beeld 6 november)Vandaag vertoeven we onder invloed van een zwak tussenhoog tijdelijk in wat koudere lucht. Afgezien van wat rest bewolking en -of hoognebel is het overal zonnig en fris met vooral in de hoger gelegen dalen in de ochtend op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst. Koudste weerstation vannacht was de Solvayhütte SAC (4003 meter) in Zwitserland met - 20 °C. Op 3000 meter ligt het kwik rond de -10 °C en op 2000m hoogte zo rond de -7 °C.

Satellietfoto Alpen, onder tussenhoog grotendeels onbewolkt
Majola (1800 meter), vooral in zuidelijke centrale Alpen ligt veel sneeuw, lokaal meer dan een halve meterOnstuimige vrijdag
Een stormdepressie, nu nog met kern ten noordwesten van Ierland, trekt de komende 24 uur naar het oosten en wordt morgenmiddag met zijn kern ten noorden van Denemarken verwacht (onderstaande kaart). Boven het zuiden van Europa zien we een uitgestrekt hogedrukgebied en tussen beide sturende druksystemen komt een krachtige westelijke hoogtestroming omgang. Door de toenemende drukverschillen gaat de wind fors in kracht toenemen. Vannacht en ook nog morgenochtend moet op de toppen vanaf 2000 meter met windsnelheden van 100 bis 120 km/h rekening worden gehouden. Tevens gaat er in de westelijke Alpen veel neerslag vallen, lokaal tussen de 30 en 50 mm. Omdat de aangevoerde lucht zeer zacht is stijgt de sneeuwvalgrens tot boven de 2000 meter. In de inneralpine dalen (Obergoms, 1300 meter) kan het aanvankelijk nog geruime tijd sneeuwen. Echter ook daar zal het met een krachtige tot stormachtige westenwind uiteindelijk gaan regenen.

GFS bodemdrukkaart voor morgen vrijdagZeer zacht weekend
In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het van het westen uit droog, met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming komt de zuidföhn opzetten en wordt het met ondersteuning van de november zon zeer zacht. Lokaal kan het in de föhngebieden 15 tot 18 °C worden. Zondag is het aanvankelijk nog föhnig. Op nadering van een volgende storing (koufront) komt de föhn in de middag tot liggen en krijgen we in de loop van de avond te maken met de frontale neerslag. Met het binnenstromen van weer wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 1200 a 1000 meter op dinsdag.

Geleidelijk kouder
Werpen we tenslotte nog een blijk op de langere termijn dan zien we nog geen directe winterse ontwikkelingen. Daarvoor liggen de sturende druksystemen voor ons simpelweg op de verkeerde plaatsen (kaart hieronder). Wel zal het door toenemende hogedruk invloeden geleidelijk wat gaan afkoelen. Waar het wel flink gaat afkoelen is in (west) Rusland en Scandinavië, het lijkt er op dat de winter daar, zij het met ietwat vertraging, zijn definitieve intrede gaat doen. Precies zoals het hoort en eigenlijk alleen maar goed voor de verdere ontwikkelingen bij ons.

GFS kaart temperatuur 850 hPA (1500 meter) met afwijkingen t.o.v. van het langjarig gemiddelde de voor 19 november. De koudeanomalie vinden we terug boven Rusland en de Atlantische Oceaan.


Tot zover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: