Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 13 november 2010

Zondag nogmaals zeer zacht, vanaf maandag kouder met sneeuw

Termen zaterdagavond 21h00,

Morgen belooft opnieuw een zeer zachte en zonnige dag te worden. Met ondersteuning van de föhn kan het kwik lokaal oplopen tot 20 °C. Dit weer doet eerder aan het voorjaar denken dan aan half november. Laten we er morgen nog maar even van genieten want vanaf maandag is het voorbij met de thermische hoogstandjes.

Webcam Belalp (2000M, Wallis) vanmiddagKouder
Morgenmiddag zien we vanuit het westen de (hoge)bewolking geleidelijk toenemen en in de loop van maandagmiddag en avond gaat het regenen. In de inner-alpine gebieden is het eerst nog föhnig. Het eerst betroffen zijn de westelijke Alpen en de centrale zuidelijke Alpen. Naar de dinsdag toe breidt de neerslag zich verder naar het oosten toe uit en kan het ook in het westen en zuidwesten van Oostenrijk flink gaan plensen. De sneeuwvalgrens zakt van 2000 meter op zondag naar 1000 tot 800 meter op dinsdag, daarbij de lagere waarden meer naar het westen toe.

Genuadepressie
Vanaf zondag zien aan de oostflank van een hogedrukgebied met kern boven de Atlantische Oceaan een portie koude lucht (trog) opstomen naar de westelijke Middellandse Zee. Naar de dinsdag toe onstaat boven de Golf van Genua een aparte depressie en komt er een einde aan de zachte zuidwestelijke hoogtestroming.

ECMWF bodemdrukkaart voor dinsdag met keurige GenuadepressieTot en met woensdag zal de depressie in de buurt van Genua het weer in de Alpenlanden gaan bepalen en krijgen we gedurende 48 uur te maken met een klassieke zgn. "Gegenstromlage". Precies boven de Alpen botst koudere lucht uit het noorden op de warme en vochtige lucht uit het zuiden. Op het scheidingsvlak van deze twee luchtsoorten krijgen we door zogenaamd "opglijden" te maken met lokaal erg veel neerslag. Het ziet er naar uit dat de meeste neerslag daarbij gaat vallen in de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen. Ook het westen en zuidwesten (zuid Tirol en Karinthie) krijgen lokaal met veel neerslag te maken. Hoeveel neerslag er uiteindelijk zal vallen is op dit moment nog moeilijk te voorspellen en zal gaan afhangen van de precieze koers van de bovengenoemde depressie. Daarover later meer....


ECMWF neerslag Alpen voor dinsdag
ECMWF Theta-E rond de 22 °C (sneeuwvalgrens tussen de 700 en 1000 meter)
WRF neerslagkaart komende 48 - 72H
(tot dinsdag 00h00)


Kijken we nog even naar de wat langere termijn prognoses dan lijkt het onwaarschijnlijk dat het zachte weer terugkeert. We krijgen vanaf begin volgende week te maken met een geblokkeerd stromingspatroon waardoor het voor warmbloedige depressies onmogelijk wordt west Europa en de Alpen te bereiken. Het weer in grote delen van Europa krijgt een cyclonaal karakter (lagedruk) en de temperaturen zullen zich rond of iets onder het langjarig gemiddelde bewegen.
Mocht de druk boven Scandinavie en IJsland verder stijgen worden de depressie gedwongen om verder naar het zuiden toe af te zakken. Met een toenemende continentale stroming wordt daarbij steeds koudere lucht vanuit het noordoosten richting westen en centraal Europa getransporteerd !

GFS ensembles T850 hPA (temperatuur op circa 1400 meter)Tot zover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: