zaterdag 27 november 2010

Winters met vooral maandag en woensdag sneeuw,

Termen zondagochtend,

Onder invloed van een uitgestrekte hoogtetrog liggen de Alpen ook vandaag in een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Vandaag trekt een lagedrukgebied vanaf de Balearen via het noorden van Sardinië naar de noordelijke Adriatische Zee. Het neerslaggebied zal vandaag de zuidelijke en morgen vooral de zuidoostelijke en oostelijke Alpen sneeuw gaan brengen

Isobarenkaart vandaag


Onder invloed van het laag boven de Middelandse Zee sneeuwt het inmiddels al in de zuid en zuidoostelijke Alpen, webcam San Bernardino (1610m)Maandag sneeuw Benelux
In dezelfde periode trekt een hoogtelaag onder afzwakking vanaf de westkust an Frankrijk in de richting van België, ook aan de grond vinden we dit laag terug. De storing behorende bij dit laag zal vooral in de Ardennen en het zuiden en midden van Nederland morgen een aantal centimeters sneeuw gaan opleveren.

Dinsdag lijkt over het algemeen droog te gaan verlopen, vooral aan de noordkant van de Alpen kan met lichte föhninvloed de zon gaan schijnen.

Woensdag en donderdag meer sneeuw
Een volgende storing trekt rond het midden van de week over de Alpen naar het noordoosten en in de Alpen gaat van west naar oost opnieuw sneeuw vallen. Gelijktijdig zien we ten zuiden van België een ander (hoogte)laag ontstaan. Vooral op grotere hoogte is dit systeem gevuld met koude lucht( -35 °C op 5 km). Een storing uitgaande van dit systeem laat ook in België en Nederland de neerslagactiviteit vanaf woensdag sterk opleven met vooral op woensdag en in de nacht op donderdag vanuit het zuiden op uitgebreide schaal sneeuwval. Uitgaande van de laatste ECMWF kaarten zal de meeste sneeuw opnieuw ten zuiden van de grote rivieren gaan vallen.

(Hoogte)laag donderdag 2 decemberOok der rest van de week en het volgende weekend blijft het koud en wisselvallig. Ofschoon de scherpe kantjes van de kou er wat afgaan is een overgang naar belangrijk zachter weer niet te verwachten.

Neerslag Alpen komende 4 dagen
GFS ensembles T850 hPa centrale Alpen (temperatuur op 1400 meer hoogte)Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: