maandag 29 november 2010

Tijdelijke weersverbetering, woensdag nieuwe sneeuw

Termen maandagmiddag 14h00,

Een storing (occlusie) trok vannacht over de Alpen en gaf op uitgebreide schaal sneeuwval. Grotere hoeveelheden werden nergens gemeld. Meeste neerslag viel de afgelopen 12 uur in Wallis, waar bv de Grimselpas 15 cm Neuschnee meldde, en in Graübünden waar lokaal 15 tot 20 cm sneeuw viel. Een storing uitgaande van een depressie welke via het oosten van Oostenrijk naar het oosten van Polen is getrokken, gaf (en geeft lokaal) in de Oostenrijkse Alpen nog sneeuwval. Doordat hier vochtigere lucht in het spel is valt er hier ook meer sneeuw dan elders, lokaal zo'n 10 tot 30 centimeter.


Satellietfoto Alpen, in het westen zonnig, in het oosten nog bewolking en sneeuw
met nog sneeuwval in Hirschegg, Kleinwalsertal (1124m)

en al zonnig in Belalp Wallis (2100m)


Woensdag nieuwe sneeuw
Geleidelijk krijgen we overal met drogere lucht te maken en wordt het, afgezien van lokale sneeuwbuien in de bergen, droog. Na een koude nacht gaat het dinsdag onderkoeld verder.
Woensdag nadert vanuit het westen een volgende depressie. Fronten behorende bij dit systeem zullen vanaf woensdagochtend nieuwe sneeuwval in de Alpen gaan geven. Woensdagochtend sneeuwt het vooral nog ten zuiden van de Alpenhoofdkam. De sneeuwval zal zich in de loop van woensdag verder over de Alpen uitbreiden. Geheel afhankelijk van de precieze koers van de depressie kunnen er grotere hoeveelheden sneeuw gaan vallen. Vooralsnog houd ik het op 30 tot 60 cm. (zie kaart)

Sneeuwstoring woensdag as.
Neerslag Alpen komende 4 dagen


Vanaf zondag mogelijk veel sneeuw
In de loop van donderdag keert de rust in de atmosfeer onder toenemende hogedrukinvloed een aantal dagen terug. Het wordt van west naar oost droog en de zon zal zich vermeerd laten zien. Het blijft echter ook dan koud. Interessant worden de ontwikkelingen naar de zondag toe.
Onder invloed van nieuwe storingen wordt ditmaal weliswaar wat minder koude, maar tevens ook veel vochtigere lucht, richting de Alpen getransporteerd. In de loop van zondagavond zou het van het westen en zuiden uit langdurig en intensief kunnen gaan sneeuwen. De sneeuwvalgrens stijgt daarbij tijdelijk tot circa 1000 meter. In de Stau van de Zuidalpen sneeuwt het tot in de dalen. Met evt noordföhn kan het ten noorden van de Alpenhoofdam tijdelijk even flink opwarmen.

Volgende storingen met veel neerslag (sneeuw) begin volgende week


Uitgaande van de laatste modellen lijkt het er niet op dat we naar belangrijk zachter weer met dooi tot op grote hoogte zullen gaan evolueren. Vanaf begin volgende week lijkt de koude lucht vanuit het noorden opnieuw terrein te gaan winnen.

Later meer hierover


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: