maandag 29 november 2010

Na sneeuw van woensdag volgt (tijdelijk) diepvries kou

Termen dinsdagochtend 10h00,

Alvorens we naar het Alpenweer voor de komende dagen gaan kijken eerst aandacht voor het weer in Groenland vanwaar andere extremen worden gemeld. Met een zuidelijke hoogtestroming wordt sinds een week zeer zachte lucht tot ver naar het noorden van Groenland getransporteerd. Zo regende het bv. in het plaatsje "Qaanaaq" in het noordwesten van Groenland bij een temperatuur van +5°C . In Narssarssuaq in het zuiden van Groenland lag de gehele afgelopen nacht de temperatuur rond de + 12 °C. Afgelopen zondag werd het daar maar liefst 16,8 °C warm. In de iets noordelijker gelegen hoofdstad Nuuk (Godthaab) werd het afgelopen zaterdag 13.9 °C. Sinds de 20 november kwam er zelfs geen nachtvorst meer voor.

Heel mooi zijn deze hoge temperaturen te zien op de onderstaande kaart met de 850 hPA temperatuurafwijking voor het noordelijk halfrond. Indrukwekkend ook de koude anomalie in Europa en het westen van van de Verenigde Staten.Samenhangend met dit enorme "warmteoverschot" is ook de geringe ijsbedekking in de Hudson Baai Newfoundland Zee. Vergelijk maar eens de onderstaande actuele foto met die van 2003 toen we met een normale ijsbedekking te maken hadden.

IJsbedekking actueelIJsbedekking zelfde periode in 2003


Overigens zal het de komende dagen van het noorden uit in Groenland flink gaan afkoelen en krijgen ze daar te maken met meer normale omstandigheden. Na nog een aantal extreem koude dagen gaat het bij ons daarentegen geleidelijk weer opwarmen vanaf het weekend.

Opkomende sneeuwval
Een actieve depressie nu nog met kern net iets ten westen van Portugal koerst direct op de Alpen af en zal deze morgen passeren. Op nadering van deze depressie neemt vanuit het westen de (hoge) bewolking toe. Na een korte maar vrij krachtige föhnfase gaat het vanuit het westen en zuiden sneeuwen. De sneeuwval zal zich morgen verder in oostelijke richting over de Alpen verplaatsen. Er gaat morgen op uitgebreide schaal 10 tot 30 cm sneeuw vallen. In de centrale zuidelijke Alpen kan met Südstau 40 tot 60 cm vallen.

Vals Dachberg (2400m) met opkomende sluierbewolking op nadering van het frontDonderdag wordt het van west naar oost onder hogedruk invloed overal weer droog. Tevens wordt er aan de achterkant van de depressie opnieuw een portie zeer koude lucht over west en centraal Europa aangezogen. De temperaturen komen donderdag en vrijdag ook overdag niet boven het vriespunt uit en lokaal blijft het matig vriezen. In de nachten wordt matige tot strenge vorst verwacht en in de hoger gelegen Alpendalen (Glattalp) gaat het zeer streng vriezen. Hier kan het kwik onder een heldere hemel en boven de aanwezige sneeuw door krachtige uitstraling tot 30 a - 35 °C onderuit gaan

Dooiaanval
In het weekend zien we een volgende actieve depressie vanaf de Atlantische Oceaan richting het Iberische Schiereiland trekken. Lange tijd was onduidelijk welke koers dit systeem zou gaan volgen. Eergisteren leek het er nog op dat dit systeem opnieuw richting de Alpen zo gaan trekken en wederom veel neerslag in de vorm van sneeuw zou gaan opleveren. Sinds gisteren simuleren zowel GFS als ook ECMWF echter een veel westelijkere koers. Ook de modeloutput van vanmorgen volgt deze lijn. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de depressie begin volgende week westelijk van de Golf van Biskaje voor "anker gaat" en daar een aantal dagen quasi stationair blijft liggen. Door deze positie wordt met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming steeds zachtere en vochtigere lucht naar het noorden getransporteerd.

Vooral in de westelijke Alpen als ook in de Südstau van de Alpenhoofdkam gaat vanaf zondagavond neerslag vallen. Aanvankelijk is dit tot in het laagland sneeuw maar later stijgt de sneeuwvalgrens tot boven naar 1000 tot 1600 meter. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam krijgen te maken met een krachtige zuid(west)föhn en hier kan het kwik oplopen tot 5 a 10 °C .


ECMWF met de winter-killer depressie dinsdag volgende week
De storing met neerslag die de grens vormt tussen veel zachtere luchtmassa's in het zuiden en de koudere luchtmassa's in het noorden schuift van maandag en dinsdag geleidelijk verder naar het noorden toe op. Dinsdagmiddag en avond krijgt ook Nederland met de neerslag te maken. Aanvankelijk is dit sneeuw, later met het oplopen van de temperaturen overgaand in ijzel en regen ! Al met al ziet het er naar uit dat de dooiaanval begin volgende week zal gaan slagen en een einde van het winterse weer in west en centraal Europa zal inluiden. Ook op de langere termijn houden we een zuid tot zuidwestelijke aanvoer en blijft het vrij zacht en daarmee lijkt een snelle terugkeer van het winterse weer niet waarschijnlijk.

ECMWF met zachte zuidelijke aanvoer de 10 december
Tot slot nog een prachtig winters sfeerplaatje genomen in Heiloo gisteravond (met dank aan het forum van onweer-online)

Tot zover


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: