woensdag 1 december 2010

Vanavond en vannacht sneeuwval

Termen woensdagmiddag 16h30, Update 20h00

Korte update

Gisteravond begon het op nadering van een occlusiefront, behorende bij een depressie welke vandaag net ten zuiden van de Alpen naar het oosten trekt, vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen te sneeuwen. De overige gebieden hielden mede door een opkomende zuidföhn nog meest droog. Met het verplaatsen van de depressie draait de stroming langzaam meer naar het oosten tot noordoosten en komt van west naar oost de föhn tot liggen en gaat het ook aan de noordkant op uitgebreide schaal sneeuwen. Met föhn kon het kwik vannacht vanmorgen oplopen tot lokaal 5 °C maar met het invallen van de neerslag zakt deze weer tot onder het vriespunt.

Isobarenkaart vandaagDe sneeuwval kan vanavond en vannacht nog enige tijd aanhouden en op uitgebreide schaal gaat 5 tot 20 cm sneeuw vallen, plaatselijk ook nog meer. In het zuiden en westen viel tot vanmorgen al 10 tot 30 cm Neuschnee.


Verwachtte sneeuwval tot vrijdagochtend Alpen

Vooral veel sneeuw in het zuiden en westen sinds gisteravond

Lopagno, Tessin iets ten noorden van het meer van Lugano (600m)


Olga zuidelijke Zwitserse Alpen


Vanaf morgen keert de rust in de atmosfeer tijdelijk terug. Onder invloed van een tussenhoog wordt het overal weer droog en komt ook de zon er weer aan te pas. Van het noorden stroomt opnieuw zeer koude lucht tot over de Alpen uit.

In de loop van zondagmiddag krijgen we opnieuw met een weer verslechtering te maken. Er kan (let wel kan) in de Alpen veel neerslag gaan vallen. Daarbij is het waarschijnlijk dat de sneeuwvalgrens vanaf maandag oploopt tot 1800 a 2000 meter. De precieze ontwikkelingen van hoe dit alles in zijn werk zal gaan is nog onduidelijk. Aan de hand van de laatste kaarten zal ik hier vanavond nog over schrijven.


Update 20h00

Winter biedt weerstand.
Wanneer we de laatste kaarten van vanavond erbij nemen dan wordt de "dooiaanval" behorende bij een depressie, maandag ten noorden van de Azoren, weer verder teruggerekend. Vanaf maandag zien we diverse randstoringen richting de Alpen trekken. Aanvankelijk was de gedachte dat de grens met de veel zachtere lucht vanuit het zuidwesten met veel machtsvertoon vanaf vrijdag tot aan de Noordzee zou oprukken. Vandaag zien we dat oa. het Amerikaanse model GFS de grens nu via de Pyreneeën , over de Alpen naar het oosten laat verlopen. Op deze grens trekken in de volgende week steeds weer storingen met deels veel neerslag over de Alpen.
Vanaf maandag tot en met vrijdag lijken we dus op een zeer interessante periode af te sturen met wellicht erg veel sneeuw in de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk in de dalen, stijgt later naar 800 tot 1200 meter. De hoogste waarden zullen in de oostelijke Alpen worden gehaald

GFS voor maandag as., veel neerslag op nadering van een eerste storing, boven de rode lijn kan zich de koudere lucht handhaven.


Ook de net net "vers van de pers" verschenen europese kaarten komen met een soortgelijk scenario en het lijkt er dan ook sterk op dat de winter zich ten noorden van de Alpen niet zomaar laat verjagen. Wel zullen de scherpe kantjes van de kou eraf gaan.

Nederland en Belgie
Ook in Nederland en België wintert het momenteel volop met zelfs vanmiddag lichte tot matige vorst als maximum. Vannacht en morgen kan het in groten delen van het land aanhoudend licht sneeuwen. In de nacht van donderdag op vrijdag de sneeuwval in het noorden en mn. in de kustgebieden intensiveren. Tot vrijdagochtend wordt er 5 tot 12 cm sneeuw berekend, in het noorden later mogelijk ook nog meer. Het is daarbij koud met meest matige vorst en met een venijnige wind is het buiten niet bepaald aangenaam vertoeven.


Kaart middagtemperaturen benelux vanmiddag 16h00

Ook op de wat langere termijn lijk de winter zich in Nederland te kunnen handhaven. Wel wordt het wat kwakkelen. Overdag liggen de temperaturen een paar graden boven het vriespunt, 's nachts een paar graden eronder. Het blijft bij dit alles licht wisselvallig.

ps. ECMWF 12h run nog niet helemaal binnen

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao Johann
Geen opmerkingen: