donderdag 2 december 2010

Aanhoudend winters, maandag dooiaanval

Termen donderdagochtend 11h00

De storing (occlusie) die gisteren in de Alpen sneeuw gaf ligt nu boven noord Duitsland en de Benelux. Onder een vlakke luchtdrukverdeling neemt boven Alpen de hogedrukinvloed toe en van west naar oost breekt de nog aanwezige bewolking. Ondanks dat de zon er bij komt blijft het winters koud met ook overdag lichte tot matige vorst.


Satelliet Alpen vanmorgen met de Franse Alpen al volop in de zon


Bewolking en sneeuw Oostenrijk
De oostelijke Alpen houden meer bewolking en onder invloed van een kleine depressie welke vrijdag via het oosten van Oostenrijk naar het noordoosten wegtrekt wordt daar de bewolking in de loop van de nacht weer dikker en kan er vooral morgen sneeuw gaan vallen. De meeste sneeuw ( 10 tot 30 cm) verwacht ik daarbij in de oostelijke gebieden. Ook het uiterste oosten van Zwitserland alsmede de Italiaanse Alpen kunnen in de loop van donderdagavond wat sneeuw verwachten.

Dooiaanval Alpen
Vanaf zondag dringen depressies met hun fronten verder op richting de Alpen. Zachte lucht vanuit het zuidwesten komt in botsing met de veel koudere lucht in het noorden. Op dit grensgebied speelt zich het actieve weer af en daar kan dan ook veel neerslag gaan vallen.
De modellen hebben deze precieze "Luftmassengrenze" nog steeds niet goed te pakken en komen dagelijks met ietwat verschillende oplossingen. Zoals het er nu naar uitziet komen de Alpen vanaf maandag in de zachtere lucht te liggen. De temperatuur loopt op en de sneeuwvalgrens stijgt maandag van 1000 tot circa 1500 meter. Vanaf vrijdag kan de koude lucht weer terrein winnen en zakt de sneeuwvalgrens geleidelijk weer tot in de dalen. Het blijft al met al wisselvallig weer.


GFS voor as. maandag, depressies vanuit het zuiden transporteren vochtige en zachte lucht naar het noorden. Als tegenhanger een andere depressie boven Denemarken welke koude lucht naar het zuiden transporteert. De Alpen liggen dan in het grensgebied met vooral op maandag veel neerslag.

De komende dagen zal moeten gaan blijken of het de depressie ten westen van de het Iberische Schiereiland lukt de koude lucht te verdrijven of dat dit allemaal toch minder vlot verloopt dan vandaag wordt gesimuleerd.

Tot slot nog een rondje webcams van vanmorgen


St. Moritz/Sils, Graub√ľnden (1800m)


Meribel(1450m)


Valgardena, Col Raiser (2100m)


Obertilliach, Osttirol (1400m)


Meer weer op mijn ; Weersite


Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: