Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 2 december 2010

Maandag dooi-offensief Alpen, later opnieuw winters

Termen vrijdagochtend 09h00

Korte update

Na een zeer koude nacht (Glattalp, CH, -29 C°) gaat het vandaag onverminderd koud verder.
Van het zuiden en westen neemt de bewolking geleidelijk weer wat toe en in de westelijke Alpen kan hieruit wat sneeuw vallen. Ook Oostenrijk, en dan met name de oostelijke gebieden, krijgen (hebben) met sneeuwval te maken.


Webcam Arosa (1800m)In de loop van het weekend wordt er vanuit het zuiden en zuidwesten een aanval gedaan op het winterse weer. De temperaturen vertonen een opwaartse trend. Maandag begint dan het grote "dooi" offensief. Een storing met veel neerslag in zijn pakket nadert vanuit het westen en de neerslag zal zich van west naar oost over de Alpen gaan uitbreiden. Aangezien het koudereservoir boven de Alpen niet zomaar is weggeruimd kan de neerslag aanvankelijk overal
als sneeuw gaan vallen. Met het verder opdringen van de warmere lucht stijgt de sneeuwvalgrens in de loop van maandag -dinsdag van west naar oost en noord van 1000 meter naar 1600 tot 2000 meter. Ondanks de hoge sneeuwvalgrens kan het in de inner-alpine dalen ook dinsdag gewoon blijven sneeuwen. Zodra echter ook hier de wind de koude laag (isothermie) weet op te ruimen gaat het ook hier regenen. In het laagland is er aanvankelijk ook gevaar voor ijzel !


GFS voor maandag, storingen met veel neerslag boven de Alpen , de rode gestippelde lijn markeert ongeveer het dooifront , ten noorden daarboven handhaaft zich de koude lucht. ECMWF berekent voor deze grens zuidelijker over de Alpen


Ook vandaag is het precieze verloop van de dooiaanval nog niet in kannen of kruiken. Ook de positie van de Luftmassengrenze, dus de grens tussen de koude lucht in het noorden en de warme lucht in het zuiden, wisselt nog per model en per dag. Waarschijnlijk zal deze echter tot iets ten noorden van de Alpen weten op te rukken en daar een dag of twee a drie blijven liggen. Daarna stroomt aan de oostflank van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan opnieuw arctische lucht naar het zuiden. De hoogtestroming draait naar het noorden en vooral in de Nordstau van de Alpen kan tot in de dalen en het laagland sneeuw van betekenis gaan vallen.

GFS ensembles T850 hPa voor centrale Alpen (Temperaturen op circa 1400 meter)

Later meer over de spannende ontwikkelingen m.b.t. tot het "dooi offensief" begin volgende week.


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: