zondag 5 december 2010

Föhn, sneeuw en regen, donderdag opnieuw winters

Termen zondagochtend 10h00,

***
Update 12h00

GFS06 nog iets zachter, sneeuwvalgrens morgen in de westelijke Alpen tijdelijk tot circa 2800 meter stijgend (theta-E 48 °C)!
***

Al dagen zinnespelen de weermodellen op een weersverandering die zich vanaf vandaag boven de Alpen gaat voltrekken. Ook vandaag is er aan dit beeld nauwelijks iets veranderd en langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe zich het een en ander gaat afspelen.

Uitgaande van een actief lagedrukgebied ten oosten van de Azoren wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming veel zachtere en ook vochtigere lucht naar het noorden getransporteerd. Als tegenhanger zien we een ander lagedrukgebied boven Scandinavië en Denemarken welke met een noordelijke hoogtestroming koude arctisch lucht naar het zuiden transporteert. Tevens zien we boven de Atlantische Oceaan ten zuiden van Groenland een krachtig hogedrukgebied.

Satellietfoto Europa vanmorgen met frontale bewolking boven west Europa
Door deze constellatie van sturende druksystemen ontwikkelt zich een scherpe scheidingslijn van koude lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden, in het duits ook wel "Luftmassengrenze" (LMG) genoemd (zie onderstaande kaart). Morgen ligt de LMG precies over de Alpen en beweegt langzaam verder naar het noorden om vervolgens op woensdag een paar honderd kilometer noordelijk van de Alpen tot stilstand te komen.


Föhn, sneeuw en regen
Doordat de drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen groter worden krijgen we te maken met een krachtige zuidföhn die tot in de dalen zal overgrijpen. De bewolking neemt vandaag verder toe gevolgd door neerslag die zich van het zuiden en westen verder over de Alpen verplaatst. In de loop van de nacht op maandag en maandag overdag intensiveert zich de neerslag verder. Met het instromen van steeds zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens vanaf zondagnamiddag in het westen al tot tot circa 900 meter.

Maandag stijgt de sneeuwvalgrens verder tot circa 2000 meter in de westelijke Alpen en 1200 a 1600 meter in de oostelijke Alpen. In de lager gelegen gebieden en dalen wordt het overdag 4 tot 6 °C. Vooral maandag moet ook rekening worden gehouden met ijzel. Ook dinsdag en woensdag blijft het wisselvallig en zacht.

Opgemerkt dient nog te worden dat het vooral maandag en wellicht ook in de nacht op dinsdag in de diverse dalen en lage gelegen gebieden het nog langere tijd kan sneeuwen ondanks dat in de hoogte de temperatuur al ver boven nul is gestegen. Oorzaak hiervoor is het aanwezige koudereservoir wat niet zomaar weggeruimd is. Daarbij kan de sneeuwvalgrens door zgn. neerslagafkoeling tijdens intensieve neerslag en bij weinig wind langere tijd in het dal blijven hangen. Uiteindelijk zal echter ook hier de zachte lucht het gaan winnen en gaat de sneeuwval over in regen.


Neerslag Alpen (animatie) komende 4 dagen (klik op beeld voor animatie)
Nieuw winterse periode
In de loop van woensdagavond verplaatst de LMG zich weer in zuidelijke richting. Het wordt opnieuw kouder met een sneeuwvalgrens die van het noorden uit weer tot in de dalen zakt. Vooral in de Nordstau van de Alpen kan het tijdens passage van het koufront deels intensief en aanhoudend gaan sneeuwen.

In het verdere verloop krijgen we tussen een krachtige hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en boven Engeland en lage druk boven Scandinavië en West Rusland te maken met een noordwestelijk hoogtestroming. Met deze "glijbaan" van maritiem polaire lucht gaat vanaf donderdag vooral in de Nordstau van de Alpen sneeuw van betekenis vallen.


Zondag 12 december met mooie "noordwest glijbaan" (Nordwestrutsche), klassieke sneeuwbrenger voor de noord Alpen.


Ook op de langere termijn houden we een winterse drukverdeling, de vorst zal zich in de Alpen nog verder verscherpen en storingen vanuit noordelijke breedtegraden geven periodiek sneeuwval.


GFS ensembles voor de centrale Alpen
Voor het echter zover is moeten we ons door 2 a 3 dagen kwakkelweer heen bijten met tijdelijk regen tot op grotere hoogte. Laten we hopen dat de reeds aanwezige (en nog te vallen sneeuw) vooral in de hoger gelegen gebieden niet al te veel hieronder zal gaan lijden.

Geheel afhankelijk van de spannende ontwikkelingen zal ik via updates hiervan verslag doen

Tot zover............

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: