maandag 6 december 2010

Tijdelijk zachterTermen maandagavond 17h30, Update 23h30

Het dooifront behorende bij een depressie ten westen van het Iberische Schiereiland is de afgelopen 24 uur de Alpen gepasseerd en ligt morgen over het zuiden van Duitsland. Storingen liggen boven Frankrijk en noord Italië en zorgen voor een aanhouden van de wisselvalligheid.

Isobarenkaart voor morgenAanvankelijk viel de neerslag op uitgebreide schaal als sneeuw, echter met het oplopen van de temperaturen in alle hoogtes ging de sneeuw vannacht en vandaag meer en meer in regen over. In het westen klom de sneeuwvalgrens naar 2300 meter, meer naar het oosten naar 2000 meter en lokaal inner-alpin tot 1300 meter. Vooral in Zwitserland viel ten noorden van de Alpenhoofdkam veel neerslag, hier liepen de temperaturen met föhn lokaal op tot 17 °C. De oostelijke gebieden hadden daarentegen te maken met een hardnekkige zuidföhn die de neerslag tegenhield. Boven de 2000 meter viel in de afgelopen 24 uur 40 tot 60 cm Neuschnee.Radarbeeld Zwitserland vanmorgen, mooi is de tweedeling vwb de neerslag te zien
Bettmeralp (Oberwallis) vanmorgen met nog sneeuwvalTot donderdag zacht
Het zachte en wisselvallige weer houdt ook de komende dagen aan. In de loop van woensdagavond en donderdag zien we dat het front weer terug over de Alpen wordt gedrukt en de Alpen weer in de koude lucht komen te liggen. Op nadering van het front gaat het vooral in de Nordstau van de Alpen sneeuwen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam wordt het met een naar noord draaiende hoogtestroming droog (Nordföhn) .

Het koufront luidt een nieuwe en wellicht langere periode van winters weer in grote delen van Europa en de Alpen in. Storingen die in de noordelijke hoogtestroming zijn opgenomen kunnen periodiek de sneeuwvalkansen doen toenemen. Vooral de noordkant van de oostelijke Alpen zal hiervan profiteren en onder gunstige Nordstau omstandigheden kan daar lokaal veel sneeuw gaan vallen.

Ten slotte nog een waarschuwing.
Door de sneeuwval en hoge temperaturen is het sneeuwdek zeer instabiel geworden. Het gevaar voor lawines (spontaan) is zeer groot momenteel (code rood). Klik voor gedetailleerde informatie per land op de Europa kaart hieronder !


Tot zover, later op de avond nog een update met de laatste ECMWF kaarten

Update 23h30
Ook de diverse avond modellen laten het vanaf donderdag onvervalst winteren. De temperaturen duiken maar liefst een kleine 20 °C binnen 6 uur. Sneeuw prognoses blijven "wie gehabt". Onderstaand nog de kaart met de laatste ensemble berekeningen van het ECMWF voor prikpunt Salzburg (temperatuur op 1400 meter hoogte) . Voor de rest van de Alpen ziet het er ongeveer gelijk uit.


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: