Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 30 december 2010

Vanaf zondag tijdelijk kouder, weinig tot geen neerslag

Termen vrijdagochtend 10h00,

Ook gisteren hadden we wederom prachtig wintersportweer in de Alpen. Met aangename temperaturen en afgezien van wat hoge sluierbewolking resp. Hochnebel was het opnieuw prima vertoeven in de bergen. Ook vandaag en morgen zal aan dit weerbeeld niet veel veranderen.

Satellietfoto Europa met bewolking ten noorden en zuiden daarvan


en zonovergoten besneeuwde Alpen(toppen) vanmorgen
De angst dat de temperaturen in de Alpen veel te hoog zijn en het dooit is ongegrond. Onder invloed van hogedruk zal ook met hoge temperaturen de sneeuw hieronder niet lijden en enkel op zon geexponeerde zuidhellingen zou het rond het middaguur licht kunnen dooien. Elders is en blijft de sneeuw in de droge lucht prima geconserveerd en hebben we te maken met prima sneeuw en ski condities. Ook in de dalen is het koud, onder een inversie kan zich hier de koude lucht verzamelen en deze wordt ook overdag door de nog zwakke zon niet weggeruimd. Veelal is het daarom in de dalen met dit soort weer stukken kouder dan op 1500 tot 2500 meter hoogte.

Kouder zonder veel sneeuw
Zoals ik al eerde schreef krijgen we vanaf zondag opnieuw met een kouinval vanuit het noorden te maken. Tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en IJsland en lage druk boven Scandinavië en de Oostbloklanden stroomt opnieuw een portie koude arctische lucht over grote delen van Europa en de Alpen uit.


Zondag as. met nieuwe kouinval vanuit het noorden

Wel zien we dat de modellen de depressie boven Scandinavië via een oostelijkere koers naar het zuidoosten laten afzakken en zich vrij snel opnieuw hogedruk vanuit het westen tot over de Alpen kan uitbreiden. Het gevolg hiervan is wederom dat we nauwelijks met enige Nordstau effekten te maken gaan krijgen en er weinig neerslag zal gaan vallen. Ook het koufront voor zondag zal weinig neerslag opleveren. Daarvoor ontbreekt het simpelweg aan voldoende vocht in de koude arctische lucht.

Zachter en toenemend wisselvallig
Vanaf zondag trekt het hoog boven Engeland naar het zuidoosten en ligt rond het midden van de week alweer boven Griekenland en Turkije. Tegelijkertijd trekt een depressie vanaf midden van de Atlantische Oceaan naar Engeland. Door deze ontwikkleingen krijgen we opnieuw te maken met een zuidwestelijk hoogtestroming waarmee zachtere en ook vochtigere lucht naar west Europa wordt getransporteerd. Aanvankelijk is het onder invloed van het overtrekkend hogedrukgebied nog mooi en ook koud winterweer. In het verdere verloop, en dan praat ik over het midden van de week nemen echter de bewolking en de neerslagkansen vanuit het westen sterk toe. Aan de zuid en westkant kan zich de vochtige lucht stuwen terwijl de noordkant met föhn te maken krijgt. Tevens wordt het overal een stuk zachter.

Vanaf het midden van volgende week zachter vanuit het zuidwesten
Volgend weekend opnieuw kouder en daarbij wisselvallig
Tegen het einde van de volgende week trekt de bovengenoemde depressie verder naar Scandinavië, lage druk ligt over het continent en de Alpen. Tevens zien we dat zich ten westen van Engeland een rug van hogedruk opwerpt. Hierdoor draait de stroming weer naar noord tot noordwestelijke richtingen en wordt het opnieuw kouder. Door afzonderlijke storingen boven Nederland en noord Italië is het wisselvallig met sterk verhoogde sneeuwkansen volgend weekend.

Opnieuw kouder en wisselvallig volgend weekendAl me al krijgen we vanaf zondag te maken met een behoorlijke dynamiek in de atmosfeer en volgen de veranderingen elkaar in rap tempo op. Daarbij moeten we vooral de ontwikkelingen op de westelijke Atlantische Oceaan goed in de gaten gaan houden alwaar de depressie activiteit de volgende week sterk gaat opleven....

Tot slot nog een paar foto's van gisteren gemaakt in Kühboden, een skigebied hier in het Oberwallis (Aletschgebied) gelegen.Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: