woensdag 29 december 2010

Perfekt wintersport weer

Termen woensdagochtend 11h00,

Een zwak warmtefront trok de afgelopen 24 uur van west naar oost over de Alpen en lokaal viel er 5 tot 12 cm sneeuw. Gisteravond kon ik bij ons in de tuin 8 cm Neuschnee meten. Op veel plaatsen bleef het afgezien van een enkele vlok sneeuw echter gewoon droog.

Tijdelijk bevinden de Alpen zich in duidelijk minder koude en drogere lucht, vooral in het westen is dit goed te merken. Meer naar het oosten toe is het een aantal graden kouder en Oostenrijk heeft vandaag nog met rest bewolking van de wegtrekkende storing te maken. Hogerop schijnt de zon uitbundig terwijl de dalen te maken met Hochnebel of rest bewolking welke in de loop van de dag (gedeeltelijk) oplost.

Satellietfoto Alpen vanmorgenTijdelijk zachter

Grosso modo heeft zich ten opzichte van mijn verhaal van gisteren niet veel veranderd. De komende 3 dagen verblijven we onder invloed van hogedruk. Het is vooral "hoger op" met veel zon en aangename temperaturen prima vertoeven en de zwakke december zon zal ondanks de wat hogere temperaturen nauwelijks enige invloed op het sneeuwdek hebben. Met een continentale aanvoer moeten de temperaturen de komende drie dagen elke dag weer een beetje inleveren.


Aantal dagen prima wintersport weer met veel zon en aangename tempeaturenArosa, Graub√ľnden (1740m) vanmorgen al volop in de zon

Kouder
Laten we deze dagen genieten want begin volgend jaar krijgen we opnieuw met een koude noordelijke stroming te maken. De temperaturen gaan vanaf zondag weer flink onderuit en vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam kan weer wat sneeuw gaan vallen. (zie weerbericht gisteren)

Ook op de langere termijn blijft het koud, het is veelal bewolkt en af en toe kan er wat sneeuw vallen. Grotere hoeveelheden staan (vooralsnog) niet op het programma.


ECMWF 50 berekeningen (members) temperatuur op 1500 meter hoogte, na tijdelijk zachtere condities laten ze allen een scherpe temperatuurdaling vanaf 2 januari zien (prikpunt Sankt Anton)
Ten slotte nog een kaartje met de sneeuwhoogtes Alpen, vooral de Alpenzuidzijde is ook dit jaar weer goed bedeeld vwb sneeuw.Tot zover...

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: