maandag 27 december 2010

Na warmfront en wat sneeuw tijdelijk iets zachter

Termen dinsdagochtend 10h30


Vandaag en morgen trekt een storing (warmfront) vergezeld met iets zachtere en ook vochtigere lucht van west naar oost over de Alpen. Op nadering van het front neemt van het westen uit de bewolking verder toe en gaat het vervolgens sneeuwen. In de westelijke Alpen sneeuwt het op dit moment al. De neerslag zal in de loop van de middag ook de oostelijke Zwitserse Alpen bereiken en morgen Oostenrijk aandoen.

IsobarenkaartSatellietfoto met een meest bewolkt Europa en AlpenTijdelijke verzachting

In de vochtige en vooral ook minder koude lucht kan het kwik in de westelijke Zwitserse en Franse Alpen geleidelijk verder oplopen en kan het licht gaan dooien. Ook behoort later vandaag bevriezende regen (IJzel) tot de mogelijkheden. Grotere neerslaghoeveelheden op het front (sneeuw) worden nergens verwacht, de meeste sneeuw wordt berekend voor de centrale Alpen. (kaart

De oostelijke Alpen blijven meest in de koude lucht liggen en ofschoon het ook hier minder koud is dan de voorgaande dagen blijft het hier ook overdag meest licht vriezen. Deze tweedeling blijft ook de rest van het jaar bestaan. Wel wordt het onder toenemende invloed van hogedruk geleidelijk weer iets vriendelijker weer. Later neemt met een naar noordoost draaiende stroming (Bise) de kans op hochnebel in de dalen toe. Op de pistes met de minder lage temperaturen en zonnige periode al met al toch heel goed wintersport weer.


Vanmorgen in Zermatt-Findeln (2050m), de Matterhorn is op nadering van het front en de bewolking al nauwelijks meer te zienOpnieuw kouder
Vanaf 1 januari zien we dat de atmosfeer opnieuw voor een geblokkeerde circulatie "kiest". Het alom bekende blokkade hoog op de Atlantische Oceaan geflankeerd door lage druk boven Scandinavië en oost Europa verschijnt weer op de kaarten. Hierdoor draait van af begin januari de stroming opnieuw naar het noorden en stroomt in alle hoogtes markant koudere lucht naar het zuiden toe uit. Uitgaande van de laatste kaarten zal de koudere lucht (koufront), met vooral in de Nordstau van de Alpen sneeuwval, de Alpen in de nacht van zaterdag op zondag bereiken. De zuidkant van de Alpen krijgt te maken met een opkomende Nordföhn en duidelijk betere condities.

GFS bodemdrukkaart voor de 1e januari, nieuwe portie arctische lucht lucht op weg naar centraal Europa


Aanhoudend winters

Ook in het verder verloop blijft "knackig kalt" met meest matige tot strenge vorst. Onder invloed van hogedruk begin volgende week zal de zon meer en meer van de partij zien en op de pistes in de koude voor wat aangenamere condities zorgen. Ook op de langere termijn houden we een winterse drukverdeling.


GFS voor vriidag 7 januari met nog steeds een winterse drukverdeling (blokkade)

GFS ensembles T850 hPA (temperaturen 1400 meter) centrale Alpen
Tot zover...

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: