donderdag 23 december 2010

Föhneinde van west naar oost, lokaal veel sneeuw

Termen donderdagochtend 11h00,

Onder invloed van een depressie, vandaag met kern boven de het noorden van Spanje, liggen de Alpen al een paar dagen in de aanvoer van een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer zachte subtropische luchtmassa's worden aangevoerd. Tevens veroorzaakt de aanvoer richting en drukverdeling boven Europa hebben voor een aanhoudende Südföhn waardoor het kwik aan de noordkant van de Alpen en de inner-alpine dalen een extra pusch omhoog kreeg.

Zo werden bv de afgelopen 2 dagen met föhn van temperaturen tussen de 10 en 15 °C en lokaal ook nog hoger geregistreerd. Ook in de nachten bleef het uitzonderlijk warm met minima veelal tussen de 5 en 15 °C. Geen wonder dat de gevallen sneeuw van de afgelopen tijd tot een hoogte van 1000 a 1200 meter op veel plaatsen compleet weggesmolten is.
De zuidkant van de Alpen en gedeeltelijk ook de westelijke Alpen hadden te maken met Südstau effecten. Hier viel steeds weer wat neerslag en boven de 800 meter sneeuw.


Föhndiagram ZwitserlandVeel sneeuw aan de zuidkant, Malghera Val Grosina 1970mDe komende 48 uur zien we complexe lagedrukgebied langzaam maar zeker naar het noordoosten trekken en draait de stroming naar het noord tot noordoosten. Van west naar oost zal tot en met zaterdagochtend de koude lucht de Alpen weer veroveren.


GFS vandaag, nog liggen we aan de warme kant van de depressie, de west Alpen merken al meer de invloed van de koudere lucht uit het noordoosten
Zaterdag ook in het oosten met een noordoostelijke aanvoer weer kouderDe Südföhn komt tot liggen en er steekt een Nordföhn op. Tevens wordt het overal nat met een sneeuwvalgrens die geleidelijk tot in de dalen zal zakken. Doordat vrijdag boven noord Italië (Genua) een aparte kern van het laag ligt krijgen vooral de zuidelijke centrale Alpen te maken met veel neerslag. Hier kan tot zondag 100 tot 150 cm Neuschnee gaan vallen. Voor de precieze sneeuwverdeling zie onderstaande kaart.
Zondag neemt de invloed van het lagedrukgebied voor de Alpen verder af en krijgen we te maken met luchtdrukstijgingen. Het is dan nog erg koud met temperaturen die op 1500 meter tussen de - 10 en -15 °C zullen uit gaan komen. De neerslag neemt van west naar oost verder af en het wordt uiteindelijk overal droog en de zon zal weer van de partij zijn.

Begin volgende week draait de stroming opnieuw terug naar het zuid tot zuidoosten en wordt het vooral in de hoogte een stuk zachter. Afgezien van wat wolkenvelden op dinsdag blijft het overal droog. Al met al prima wintersport weer met aangename temperaturen in de bergen.

Vanaf het midden van de volgende week zien we bij het europese model ECMWF een hogedrukgebied boven Engeland tot ontwikkeling komen welke zijn invloed tot over de Alpen zal uitbreiden. Met een meer continentale aanvoer wordt het dan langzaam weer wat kouder.
Het amerikaans model GFS berekent tegen die tijd een uitgerekte zone van hogedruk vanuit Rusland, over Scandinavië tot aan de Azoren waardoor met een noordoostelijke stroming steeds koudere lucht wordt aangevoerd. Grotere neerslaghoeveelheden zijn bij beide scenario's echter niet waarschijnlijk.


GFS enembles oplossingen T850 hPa (temperatuur circa 1400 meter en neerslag) centrale Alpen


Tot zover;
Ik trek me met gezin de komende dagen terug in de bergen (Rosswald) en meldt me weer op maandag met een volgende update. Evt. zal ik proberen om via het mobiele netwerk een korte update vanuit Rosswald te verzorgen.

Allemaal heel fijne feestdagen en voor hen die de bergen intrekken goed de lawinewaarschuwingen in de gaten houden de komende dagen (voor info klik op kaart hier onder)

Ciao voor nu Johann

Meer weer op mijn ; Weersite


Geen opmerkingen: