maandag 20 december 2010

Zuidföhn, zacht, vrijdag kouder met sneeuw

Termen maandagochtend 11h00


Sinds gisteren zijn de temperaturen vooral in de westelijke Alpen behoorlijk opgelopen en liggen veelal rond of boven het vriespunt. Ten noorden van de Alpenhoofdkam heeft de föhn gisteren de temperaturen in het Alpenvoorland al opgejaagd tot lokaal 10 °C. Door de regen en hoge temperaturen is de 10 tot 30 cm sneeuw die oa in het zwitserse laagland viel vanmorgen alweer voor de helft verdwenen. Vandaag regent het onder invloed van een storing vooral in Zwitserland ten noorden van de Alpen en in het Alpenvoorland. In de oostelijke Alpen is het is het föhnig en schijn af en toe de zon.


Temperatuurverdeling (tweedeling) Alpenlanden vanmorgenTot en met donderdag (zeer) zacht
Morgen zal de föhn opnieuw in sterkte gaan toenemen een aanslag plegen op het aanwezige sneeuwdek. Tot donderdagmiddag zal hierin weinig veranderen en met ondersteuning van de föhn zullen de temperaturen in de föhngevoelige dalen gaan oplopen tot 10 a 15 °C, lokaal ook nog hoger. Tot donderdag zal dan ook de eeste sneeuw tot een hoogte van 900 a 1100 meter verdwenen zijn of zullen enkel nog sneeuwresten aan de voorbije winterse periode herinneren.


Komende dagen sterke zuidföhn, donderdagmiddag föhn einde
.....met thermische hoogstandjes donderdagmiddag

Oorzaak voor de zuidföhn en verzachting is een lagedrukgebied welke de komende 3 dagen vanaf de Azoren, via het Iberische Schiereiland naar midden Italie trekt alwaar het donderdag -vrijdag wordt verwacht. Hierdoor krijgen grote delen van Europa met een zuidwestelijke hoogtestroming te maken en zuidföhn over de Alpen. De zuidkant van de Alpenhoofkam krijgt vanaf het midden van de week te maklen met een toenmende Südstau. Hier wordt het nat en boven de 1500 meter gaat daar veel sneeuw vallen.


Typische föhnluchten boven Winklmoosalm, Bayerische Alpen (1160m) met een temperatuur van + 5 C
Kouder met nieuwe sneeuw
Op vrijdag zien we dat de as van het lagedrukgebied over der Alpen naar het oosten trekt waardoor de stroming naar noordoost tot noord draait en koudere lucht vanuit het westen (!) over de Alpen uitstroomt(kaart hieronder) . De zuidföhn bereikt op donderdagmiddag zijn hoogtepunt en met het draaien van de hoogtestroming komt deze geheel tot liggen. Op nadering van het koufront neemt in de loop van donderdag de bewolking vanuit het westen toe en navolgend gaat het regenen en boven de 1500 a 1800 meter sneeuwen. Met het instromen van de koudere lucht zakt de sneeuwvalgrens in de avond en nacht vanuit het westen geleidelijk weer tot in de dalen.


Vrijdag en zaterdag kan het met een naar noordoost gedraaide hoogtestroming vooral in de Stau van de noordelijke Alpen nog sneeuwen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam komt noordföhn opzetten en verbeteren de condities snel.

Of begin volgende week de hogedruk zich via Engeland tot over Scandinavië en Rusland kan uitbreiden en de winter steviger in het zadel zal helpen, of dat we opnieuw te maken gaan krijgen met de invloeden van warmbloedige depressies die op de Atlantische Oceaan staan warm te draaien is nog onzeker. Beide scenario`s werden vanmorgen door de weermodellen gesimuleerd.

De kansen op een witte kerst tot in de dalen van Alpen alsmede het Alpenvoorland zijn door de de kouinval welke vrijdag gaat plaatsvinden behoorlijk groot. Vooral boven de 1500 meter gaat er in de Stau van de centrale westelijke en zuidelijke Alpen veel sneeuw vallen. Zoals het er nu naar uitziet ligt het zwaartepunt van de neerslag in de Südstau van de centrale Alpen. Hier kan 100 tot 150 cm Neuschnee gaan vallen in de periode van donderdag tot zaterdagavond. Voor een verdeling van de sneeuwval zie onderstaande kaart.


Tot zover voor nu.

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao Johann
Geen opmerkingen: