zondag 19 december 2010

Zacht, vrijdag kouder met sneeuw

Termen zondagmiddag 16h00, update 21h00

Korte update
Een lagedrukgebied in de omgeving van Engeland zorgt ervoor dat met een zuidwestelijke hoogtestroming gevoelig zachtere en periodiek ook vochtigere lucht naar de Alpen wordt getransporteerd. Tevens ontwikkelt zich door toenemende drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen een sterke zuidföhn welke met onderbreking op maandag tot donderdag zal aanhouden.

Föhndiagram, zondag tm donderdag (afgezien van maandag) zuidföhnZachter

Vanmiddag wordt de bewolking vanuit het westen steeds dikker en vooral aan de noordkant van het Alpenenmassief kan vanavond en vannacht wat neerslag gaan vallen. Boven de Alpen komt een krachtige zuidföhn te staan waardoor de temperaturen vooral in de bekende föhndalen tot boven het vriespunt uitkomen, lokaal met föhn kan het kwik tot + 7 °C oplopen. De sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk van west naar oost tot circa 1000 a 700 meter.


GFS voor morgen, duidelijke verzachting met zuidföhn ten noorden van de AlpenOok het begin van de week houden we veranderlijk en zacht weer. Af en toe valt er neerslag, in het noorden is dat onder de 1000 meter regen, in het zuiden dinsdag onder de 700 tot 500 meter. Dinsdag is het met föhn vooral in het noorden vriendelijk en zacht, woensdag dan vooral in het westen en zuiden weer wisselvallig met sneeuw boven de 1500 a 1000 meter.

In de aanloop naar Kerst kouder met sneeuw.
In aanloop naar de kerst zien we een hogedrukgebied via Engeland naar het noordoosten koersen, tegelijkertijd ligt er een lagedrukgebied boven midden Italie. Door deze ontwikkeling
draait de stroming in de loop van vrijdag naar het noorden tot noordoosten en stroomt van het westen uit opnieuw koudere lucht over de Alpen uit. Uitgaande van de laatste kaarten krijgen we in de loop van donderdag op vrijdag met het koufront te maken waarbij de neerslag van west naar oost weer tot in de dalen als sneeuw gaat vallen. Vooral in de Stau van de westelijke en zuidelijke Alpen is veel neerslag (sneeuw) mogelijk en kan er 50 tot 80 cm Neuschnee gaan vallen. Door deze ontwikkeling lijkt de kans op een witte kerst tot in de lagere dalen dit jaar erg groot.


GFS zaterdag 25 december, met een noordoostelijk stroming is koudere lucht weer over de Alpen uitgestroomd.
Neerslag Alpen komende 4 dagenLange termijn onzeker
Of de winter ook na de kerst zal aanhouden is nog zeer onzeker en ook de model uitvoer geeft daaromtrent geen duidelijkheid. De laatste dagen simuleerden de modellen na de kerst een krachtige depressie boven de Atlantische Oceaan en hogedruk vanaf de Azoren met een uitloper over de Middellandse Zee. In dit geval zou het met een zuidwestelijk hoogtestroming opnieuw zachter maar wel meest droog weer worden.

Anderzijds zijn er ook aanwijzingen dat het hoog welke met kerst een winters intermezzo inluidt zich verder naar het noorden toe kan uitbouwen en we met een noordoostelijke stroming in de koude lucht verblijven. Deze variant werd vanmiddag door het Amerikaanse model GFS. gesimuleerd. ..............

***update 21h00***

Het winterse intermezzo tijdens de kerstdagen wordt door beide modellen berekend en lijkt dan ook zeer waarschijnlijk. Het heeft er echter alle schijn van dat het met dit winterse intermezzo vanaf zondag dan ook weer voorbij is. GFS en met name ECMWF berekenen opnieuw een verzachting. Boosdoener is een actieve depressie welke vanaf de Atlantische Oceaan naar het zeegebied van IJsland koerst en vanaf begin volgende weel opnieuw een zuidwestelijke hoogtestroming over grote delen van Europa veroorzaakt. Rond het midden van de volgende week zou het opnieuw kouder kunnen worden met sneeuw tot onder de 1000 meter.

ECMWF voor vrijdag 24 december, evenals GFS met een naar noord tot noordoost draaiende stroming opnieuw winters......zondag onder invloed van een IJsland depressie vanuit het westen opnieuw verzachting....rond het midden van de volgende week vanuit het noordwesten dan opnieuw afkoeling
Opgemerkt dient nog wel te worden dat de modellen momenteel veel moeite hebben met de precieze ontwikkelingen op de wat langere termijn. De onzekerheid is en blijft dan ook behoorlijk groot ! Morgen meer............Meer weer op mijn ; Weersite


Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: