woensdag 15 december 2010

Sneeuwstoring nadert, geleidelijk minder koud

Termen donderdagochtend 11h00,

Korte ochtend update;

Gisteravond en vannacht heeft een zwakke storing hier en daar nog wat sneeuw opgeleverd. In het Zwitserse Alpenvoorland viel lokaal zo'n 10 cm. Aanvankelijk kan er hier en daar nog wat sneeuw vallen maar in de loop van de dag laat de zon zich overal meer en meer zien. Het is nogmaals zeer koud ( -13 tot -15 °C tussen de 2000 en 2500 meter) met ook overdag lichte tot matige vorst in dalen.


Satellietfoto Europa, frontale bewolking heeft inmiddels de Benelux en Duitsland bereiktOp nadering van een frontensysteem behorende bij een hoogtelaag welke de komende 48 uur via het westen van Noorwegen naar Engeland trekt, neemt in de middag van het westen uit de bewolking snel weer toe en in de loop van de avond gaat het sneeuwen. In de loop van de nacht op vrijdag neemt de intensiteit van de sneeuwval verder toe en breidt zich verder naar het oosten en zuiden uit. Tevens gaat de wind sterk toenemen en doordat deze uit westelijke richtingen komt wordt het minder koud. De meeste sneeuw wordt voor de westelijke Alpen berekend, daar is 3o tot 40 cm, lokaal ook nog meer, haalbaar. Hoe meer naar het oosten hoe minder de productiviteit van het front. (zie kaart)


Neerslag Alpen komende 4 dagen
In de loop van vrijdag trekt de sneeuwval zich meer en meer in de Alpen terug en neemt qua intensiteit af. Zaterdag zou het onder invloed van een zwak tussenhoog grotendeels droog moeten blijven terwijl de zon zich meer en meer laat zien. Zondag wordt het met een toenemende zuidwestelijke hoogtestroming föhnig. Op nadering van een volgende storing neemt in de westelijke Alpen de bewolking weer toe en kan er wat sneeuw gaan vallen. Het is daarbij een stuk zachter dan tot nu toe gewend. De sneeuwvalgrens stijgt van het westen uit tot 800 a 1000 meter.


Mooie opklaringen in Hochtal Bargis, CH (1550m)Tot zover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: