woensdag 15 december 2010

Zeer koud, morgenavond opkomende sneeuwval

Termen woensdagochtend 11h00,


De afgelopen 24 uur en ook vandaag zien we in de Alpen grote weersverschillen Terwijl hier en daar wat sneeuw valt, lokaal 10 cm afgelopen nacht, is het op andere plaatsen gewoon droog en klaart het schuchter wat. Andere plekken hebben wederom te maken met hardnekkige hochnebel en -of laaghangende wolken.

Satellietfoto Alpen vanmorgen, mooi zijn de noordföhn effekten (weinig bewolking) te zien
Zeer koud, vanaf donderdagavond opkomende sneeuwval
Vanuit het noordoosten stroomt vandaag en ook nog morgen zeer koude lucht uit over de Alpen en deels is deze lucht ook behoorlijk vochtig. Hierdoor is het vandaag niet alleen heel koud, ook kan er steeds weer wat sneeuw vallen. Doordat ook op hoogte de lucht zeer koud is wordt de instabiliteit getriggert en kan de sneeuwval een buiig karakter vertonen.

Sneeuwval Alp Sellamatt (1400m)Al enkele dagen zien we dat de modellen voor donderdagmiddag en vooral vrijdag sneeuw van betekenis voor de westelijke en noordelijk Alpen berekenen. Ook vandaag is hierin weinig veranderd. Vandaag zien we in het zeegebied van Spitsbergen een hoogtelaag tot ontwikkeling komen welke vervolgens via de westkust van Noorwegen (morgenmiddag) richting Engeland koerst alwaar het vrijdag wordt verwacht. Het bijbehorende occluderende frontensysteem bereikt morgen namiddag de Alpen. (kaart hieronder)

Halve meter Neuschnee
Tot morgenmiddag verandert er in het huidige weerbeeld niet veel, de bewolking overheerst en af en toe valt er wat sneeuw. Morgenmiddag neemt vanuit het noorden de bewolking snel toe en tegen de avond gaat het sneeuwen. De sneeuwval zal zich tot middernacht verder intensiveren en tot over het westen van Oostenrijk uitbreiden. In de nacht van donderdag op vrijdag sneeuwt het vooral in de westelijke en noordelijke Alpen, naar het oosten toe is de intensiteit duidelijk minder. Doordat zich vrijdag boven het zeegebied van Genua een apart laag ontwikkelt kan naar de zaterdag toe ook Oostenrijk nog wat meer sneeuw gaan mee pakken met als zwaartepunt de west en zuidkant van de Alpen. In de westelijke Alpen kan 30 tot 50 cm Neuschnee gaan vallen, lokaal ook nog meer. Elders zal de Neuschnee hoogte variëren tussen de 5 en 30 cm. De ontwikkelingen met het Genua laag maken de prognoses nog enigszins onzeker. Later wellicht meer daarover.

Neerslag Alpen komende 4 dagenMinder koud
Vanaf het weekend krijgen we te maken met een vrij zuidelijk verlopende jet-stream. Depressie trekken hierin mee en zullen het weer een wisselvallig karakter geven. Vooral op zondag zou er op nadering van een volgende storing sneeuw kunnen gaan vallen. Doordat de temperaturen geleidelijk weer gaan oplopen stijgt de sneeuwvalgrens tot 700 a 1000 meter. De hoogste waarden daarbij in het westen van de Alpen.

Toenemende kans op zuidföhn
Tegen het midden van de week lijkt een depressie richting de Golf van Biskaje te trekken en komen we aan de voorzijde van dit systeem in een zuidwestelijk hoogtestroming terecht. Hierdoor wordt nog zachtere lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd. De kans op Südstau met sneeuwval tot in de dalen neemt daardoor sterk toe terwijl de noordkant van de Alpen met een sterke Südföhn te maken krijgen. Dit scenario wordt vanmorgen zowel door de operationele run van het ECMWF als ook het GFS gesimuleerd, het wordt echter niet of nauwelijks ondersteund door een meerheid van de andere 50 leden(berekeningen met verstoorde beginwaardes). Ik wil wat deze ontwikkleing dan ook nog een slag om de arm houden. Eerst maar eens de spannende ontwikkelingen m.b.t de sneeuw voor morgen afwachten end an zien we wel weer verder.


GFS voor woensdag met zachte zuidelijke aanstroming (föhn)
Overigens viel hier vannacht in Termen toch nog vrij onverwachts een 8 cm sneeuw en ook op dit moment valt er wat lichte sneeuw bij een temperatuur van -8.2 °C. Daarmee is ook bij ons in Termen de winter echt begonnen !


Tot zover, volgende ***update*** in de loop van de middag of avond


Meer weer op mijn - > Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: