maandag 31 januari 2011

Hardnekkige hogedruk

Termen maandagmiddag 13h00,


De onderstaande kaart geldig voor vandaag geeft ook meteen goed weer welk weer we de komende dagen kunnen verwachten. Slechts op donderdag -vrijdag zou vanuit het noordwesten wat bewolking de noordelijke Alpen kunnen bereiken. Neerslag zal er echter ook dan niet of nauwelijks vallen.
Droogte houdt aan
Het heeft er dus alle schijn van dat we ook de komende 7 tot 10 dagen geen sneeuw in de Alpen zullen krijgen. Afgelopen zaterdag zag het er nog naar uit dat storingen met neerslag tot over de Alpen zouden voordringen. Gisteren en ook vandaag werd die scenario door de diverse weermodellen alweer verlaten.

Satellietfoto Alpen vanmorgenNoordelijk verlopende jetstream
Het als sinds 2 weken weer bepalende hoog ligt de komende week met kern boven de Azoren, daarbij heeft het een uitloper via centraal Europa tot over de Balkan. Tegelijkertijd zien we lagedruk bij IJsland en ten zuiden van Groenland. Tussen deze sturende druksystemen zien we deze week een krachtige westcirculatie (WC), ook wel zonale stroming genoemd. De polaire Jetstream verloopt daarbij vrij noordelijk over de Atlantische Oceaan via Engeland en vervolgens naar zuid Scandinaviƫ. De Jetstream vormt het gebied waar ook de zgn. frontale zone zich ophoudt. In dit gebied speelt zich het meest actieve weer zich af en worden depressies "geboren" en vervolgens via de Jetstream meegevoerd naar het westen. Door een ietwat golvend patroon kan hooguit de Benelux en het noorden van Duitsland onder invloed komen van deze meegevoerde storingen. De Alpen blijven zoals gezegd voorlopig buiten schot.

Noordelijk verlopende jetstream ook het komende weekend
Tijdens het weekend schuift de kern van het hoog bij de Azoren via centraal Europa door naar de Balkan. De hoogtestroming draait dan geleidelijk naar zuid waardoor de temperaturen vooral op hoogte (tijdelijk) flink oplopen. Ook deze ontwikkeling zal echter geen neerslag gaan opleveren. Of in het verdere verloop de depressie alsnog via een zuidelijkere route de Alpen kunnen gaan bereiken is onzeker.


Sonne pur vandaag en de komende dagen in oa de Dolomieten

EC00 ensembles 50 members, prikpunt Andermatt met de temperaturen op circa 1500 meter hoogte (T850 hPa)
voor de komende 15 dagen

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: