Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 5 februari 2011

Eerst nog zeer zacht met veel zon, veranderingen in de maak

Termen zaterdagmiddag 12h00

Je hebt soms van die tijden dat het niet meevalt om een weerbericht voor de Alpen op te stellen en dan vooral niet om er iets interessants van te maken of nog beter gezegd, inspiratie uit de weermodellen te halen. Toch maar weer eens poging wagen.


Oberwallis gisteren omgeving Grächen (3000m), opnieuw veel zon en (te) weinig sneeuw


Idem het beeld in Jaunpass (1500m)
Veranderingen op komst
Sinds een paar dagen zien we echter dat er eind lijkt te gaan komen aan het vastgeroeste weerpatroon van de laatste weken met hogedruk vanaf Engeland tot over Europa en de Balkan.
In het "algemene weer" topic van de website van Onweer-Online forum ben ik al hier dieper op ingegaan en voor de geïnteresseerden wil ik hiernaar toe verwijzen.
Samengevat komt het erop neer dat de sterke jetstream boven de Atlantische Oceaan meer en meer gaat slingeren en uiteindelijk ver naar het noorden en zuiden wordt afgebogen en we met een geblokkeerd stromingspatroon te maken gaan krijgen vanaf volgende week.

Dit zal resulteren in de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinavië met als tegenhanger een actief lagedrukgebied(hoogtetrog) boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Via het oosten van Europa gaat aan de oostflank van het hogedrukgebied zeer koude lucht naar het zuiden toe uitstromen, tegelijkertijd zien we dat de hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan eerst nog relatieve zachte maar gaandeweg steeds koudere lucht tot ver naar het zuiden toe gaat afzakken. In beide scenarios zal dit ertoe gaan lijden dat de temperaturen vanaf het midden van de volgende week gaan zakken tot een normaal niveau voor de tijd van het jaar.Ensembles ECMWF T850 hPA (1500 meter) voor Davos (Zwitserland)Toenemende neerslagkansen
Een ander gevolg van bovenstaande ontwikkelingen is dat er langzaam maar zeker een einde gaat komen aan de periode van langdurige droogte in grote delen van de Alpen. Zonder nu al in details te treden kunnen we stellen dat vanaf circa 11 februari de neerslagkansen in de Alpen gaan toenemen. In eerste instantie zal het, uitgaande van de laatste ontwikkelingen, eerst de noordkant van de Alpen betreffen. Het Europese model ECMWF heeft het zeer koude scenario van de voorgaande dagen verlaten en komt vandaag met een vrij zuidelijk verlopende jetstream op de proppen (zuidelijke westcircualtie). Wordt dit scenario bewaarheid dan kunnen de Alpen (en vooral de Franse en Zwitserse Alpen) zich eindelijk gaan opmaken voor eindelijk weer eens sneeuw van betekenis.

ECMWF volgende15 februari met uiteindelijk een zuidelijk verlopende jetstream met diverse sneeuwopties (storingen) voor de Alpen
Eerst nog zeer zacht
De eerste dagen hebben we echter nog steeds te maken met de gevolgen van een naar het zuidoosten weg trekkend hogedrukgebied. Aan de westflank van dit hoog stroomt met zuid tot zuidwestelijke winden zeer zachte van origine subtropische lucht naar west en centraal Europa.
Het weekend zal dan ook zeer zacht en zonnig gaan verlopen Ook de eerste dagen van de volgende week houden we voorjaarsachtige omstandigheden. Met het wegtrekken van het hoog wordt het vanaf woensdag dan geleidelijk weer kouder en gaan de neerslagkansen toenemen.


Tot zover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: