Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 8 februari 2011

Hoogtepunt "februari lente" bereikt

Termen dinsdagochtend 11h00

Nog steeds wordt het geduld van menig wintersporter en sneeuw liefhebber danig op de proef gesteld. Hogedruk bepaalt nog steeds het weer in de Alpen en daarmee komt geen eind aan de nu al sinds weken aanhoudende droogte in met name de franse en Zwitserse Alpen.

Satellietfoto Alpen vanmorgen



Gelukkig hebben we onder invloed van het hogedrukweer te maken met droge lucht en lage zgn. dauwpunten. Hierdoor smelt de sneeuw nauwelijks en bleef het volume van de sneeuw nagenoeg gelijk. Echter op plekken die vol in de zon liggen of war de sneeuw al gedeeltelijk weg is en op exponeerde zuidhellingen ging de kwaliteit wel achteruit. Dit komt doordat de zon die steeds meer in kracht toeneemt hier zijn werk volop kan doen door de sterkere instraling en minder reflectie door de donkere ondergrond en-of omgeving (Albedo effect)

Sneeuwsituatie naar hoogte zwitserse Berner Oberland

Eriz 1100 meter


Jaunpass 1500 meter


Charney 1800 meter


Grindelwald 2150 meter



Overigens hadden we de afgelopen dagen met temperaturen te maken die eerder aan het voorjaar deden denken dan aan de winter. Zo werden het bv in de Tessiner Alpen tussen de 16 en 19 °C warm. Ook in de andere delen van de Alpen was het zeer zacht
met temperaturen die zelfs op 2000 meer richting de 10 °C gingen !

Onzekere ontwikkelingen
Zoals ik in mijn vorige weerbericht al opmerkte krijgen we langzaam maar zeker te maken met een overgang naar een ander weertype. De ontwikkelingen gaan echter langzaam en de hogedruk boven het zuiden van Europa is hardnekkig. De komende week zien we een hevig gevecht uitbreken tussen enerzijds een actieve depressie en randstoringen op de Atlantische Oceaan en anderzijds een opbouwend hogedrukgebied boven de omgeving van Scandinavië. Nog steeds is de afloop van de precieze ontwikkeling en gevolgen voor het weer in centraal Europa en de Alpen onduidelijk. Laten we de 2 meest waarschijnlijke scenario eens bekijken.


Scenario 1
Koude arctische lucht stroomt aan de oostflank van het hoog boven Scandinavië naar het zuiden en bereikt uiteindelijk de Alpen. We krijgen dan met markant lagere temperaturen te maken. Mogelijk valt er uit de overtrekkende bewolking hier en daar wat sneeuw. Dit dan vooral aan de noordkant van de Alpen. Meer sneeuw is in dit geval alleen mogelijk wanneer aparte storingen (koudeputjes) in de noordoostelijke stroming de Alpen zullen gaan aandoen. Dit is echter nog koffiedik kijken


Scenario 2
Ook in dit geval zien we de ontwikkeling van het hoog boven Scandinavië. Doordat het hoog echter wat oostelijker komt te liggen zal de koude lucht vanuit het noordoosten ons nu echter niet bereiken omdat deze te ver oostelijk over de Balkan naar het zuiden toe uitstroomt. Tevens krijgen de depressie het op de Atlantische oceaan het makkelijker op richting west en later centraal Europa door te dringen. Aanvankelijk is het nog zacht maar geleidelijke wordt aan de achterkant van de depressies steeds koudere lucht aangevoerd. Het wordt in dit geval weliswaar niet zo koud als in het eerste scenario maar omdat de lucht ook steeds vochtiger wordt nemen de neerslagkansen in het verdere verloop ook sterk toe. Ook in dit geval zal de meeste neerslag eerst aan de noordkant vallen. In een later stadium krijgen echter dan ook de Franse , Zwitserse en Italiaanse Alpen met neerslag (sneeuw) van betekenis te maken. Zelfs een klassieke Südstau behoort dan tot de mogelijkheden. Dit scenario wordt vanmorgen oa. door het Europese model ECMWF gesimuleerd maar ook het Amerikaanse model GFS gaat in die richting.

ECMWF bodemdrukkaart voor volgende week donderdag (scenario 2)





Totale neerslaghoeveelheden vlgs het ECMWF .....16 februari eerst nog aan de noordkant (Oostenrijk)


..18 februari dan ook de west en zuidkant



Zoals gezegd, hoe het uiteindelijk allemaal zal gaan verlopen is ook vandaag nog onzeker. Voorlopig hebben we nog een aantal dagen met een langzaam naar het zuidoosten weg trekkend hogedrukgebied te doen. Afgezien van wat hoge sluierbewolking en vanaf vanavond ook wat meer hogere bewolking overheerst de zon. De temperaturen vertonen langzaam maar zeker een dalende trend. Richting de vrijdag krijgen vooral de oostelijk Alpen met wat mee bewolking te maken en kan er mogelijk wat (lichte) neerslag vallen, daarbij gaan hier de temperaturen tijdelijk weer iets omhoog.

ECMWF ensembles T850 hPA (temperaturen op circa 1500 meter hoogte) prikpunt Andermatt (CH)




Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann




Geen opmerkingen: