vrijdag 21 januari 2011

Hogedruk regime

Termen vrijdagochtend 11h30,


De afgelopen 48 uur is er met name in het noordoosten van Zwitserland en in de Oostenrijkse Alpen sneeuw gevallen. Lokaal kon er in de Staugebieden 30 tot 40 cm worden bijgeteld. Ook elders viel er hier en daar een verdwaalde sneeuwbui. Deze buien werden getriggert doordat vooral op grotere hoogte zeer koude lucht binnen is gestroomd ( 5 km tot -38 °C ). Deze koude lucht zorgt voor het toenemen van de instabiliteit met als gevolg de sneeuwbuien die wederom voor lokaal grote verschillen zorgden.

perfekte omstandigheden na sneeuwval in Damüls, Bregenzerwald (1430m)Tegelijkertijd sneeuwarmoede in Matrei, oost Tirol 970m,en ook in Courchevel harde pistes en sneeuwvrije daken en bomen.
Vanmiddag zullen de meeste buien uitsterven, terwijl de noordelijke Alpen en dan met name Oostenrijk nog (rest)wolken houden komt elders de zon meer en meer tevoorschijn. In de Italiaanse, Franse en Zwitserse Alpen is het overwegend zonnig. Het is koud met meest lichte tot matige vorst en in de ochtend en nachten strenge vorst. Vooral op de hoger gelegen pistes (3000 tot 4000 meter) is goed te merken dat we ons in zeer koude lucht bevinden. Hier ligt het het kwik tussen de -27 en -20 °C.

Satellietfoto Alpen vanmorgenDe komende dagen verandert er maar bar weinig in het huidige weerbeeld. In het zuiden en westen is het meest zonnig, ten noorden van de Alpenhoofdkam is meer bewolking en kan af en toe wat lichte sneeuw of een verdwaalde sneeuwbui vallen. Ofschoon de temperaturen na het weekend iets stijgen blijft het koud.

Oorzaak voor het standvastige weer is een hogedrukgebied met centrum boven Engeland en Ierland. Dit zgn. blokkade hoog zal ook de komende dagen nauwelijks van positie veranderen en daarmee houdt de noordelijketot oostelijke aanstroming van koude maar ook vrij droge luchtmassa's aan. Vanaf het midden van de week zien we het hoog onder geleidelijke afzwakking naar het oosten resp. zuidoosten doorschuiven. De stroming draait dan via oost meer naar zuidoost tot zuid. Het wordt dan weliswaar wat minder koud maar ook dan is de kans op neerslag (sneeuw) zeer klein.
Samengevat kunnen we stellen dat de Alpen tot het einde van de maand onder hogedrukinvloed zullen verblijven. Afgezien van wat lichte sneeuw aan de noordkant van de Alpen (weekend) blijft het droog en vooral in het westen en zuiden zonnig. Vanaf het midden van de volgende week wordt het geleidelijk wat minder koud.

ECMWF ENS 50 members T850 hPA (temperatuur op 1400 meter) omgeving Salzburg


Actueel hier in Termen zonnig bij een temperatuur van - 4 °C, afgzien van wat sneeuwresten alles groen en bruin. Laten we hopen dat februari het sneeuwtechnisch beter gaat zal gaan doen

Actuele Webcambeeld achtertuin
Tot zover...

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: