Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 22 januari 2011

Aanhoudend winters, toenemende sneeuwkansen

Termen zaterdagavond 18h00,

Korte update

Opnieuw een tweedeling vwb het weer in de Alpen. Veel zon in het westen en zuiden en bewolking of hardnekkige Hochnebel in de noordelijke en oostelijke gebieden met hier en daar nog wat licht sneeuw.

Blik vanaf de Säntis (2500M) met Hochebel boven de bergen


duidelijk betere omstandigheden in het zuiden zoals hier in Juf (Zwitserland)Ook vandaag zien we bij de modellen weinig verandering m.b.t. de sturende druksystemen. Het al sinds dagen weer bepalende hogedrukgebied met kern in de omgeving van Engeland blijft ook de komende dagen stoer daar liggen. Morgen neemt de invloed van het hoog over de Alpen tijdelijk iets toe waardoor de bewolking verder oplost en het overal droog blijft.

Opnieuw sneeuw Oostenrijk
Maandag trekt het hoog zich dan opnieuw weer wat naar het westen terug waardoor met name de oostelijke en noordelijke Alpen weer met meer bewolking vanuit het noorden te maken krijgen. Maandag kan in de loop van de dag vooral in het noordoosten en oosten van Oostenrijk daaruit wat sneeuw vallen. Ook dinsdag blijven de bovengenoemde gebeiden gevoelig voor binnen drijvende wolkenvelden waaruit het hier en daar kan sneeuwen. Zwitserland en Frankrijk houden meer hogedrukinvloed en hier blijft het droog en vrij zonnig. In het temperatuur verloop verandert maar weinig.

Woensdag mogelijk sneeuw westelijke Alpen
Maandagavond zien we boven het zuiden van Noorwegen een klein laag tot ontwikkeling komen. Dit laag trekt vervolgens in de nacht van dinsdag op woensdag via de oostgrens van Nedeland naar het zuidwesten van Frankrijk alwaar het woensdagavond wordt berekend.
Het bijbehorende frontale systeem trekt woensdag over de Alpen. De daarbij behorende neerslag zou nog net de westelijke Zwitserse Alpen en de Franse Alpen kunnen aandoen en toch nog voor wat verse sneeuw kunnen gaan zorgen. Mocht het systeem een ietwat oostelijkere koers gaan volgen dan kan er zelfs sneeuw van betekenis gaan vallen in deze gebieden.

GFS voor woensdag, depressie koerst naar zuidwest Frankrijkalsmede de bijbehorende neerslagVanaf donderdag neemt de invloed van de hogedruk weer toe, het wordt droog en de zon krijgt meer mogelijkheden. Wel neemt ook de kans op hardnekkige Hochnebel weer toe. Het blijft winters koud. De ontwikkelingen vanaf het weekend (nieuwe storingen) zijn nog onzeker. Een overgang naar zachter weer met dooi en regen lijkt onwaarschijnlijk.

Zodra zich iets spannends voordoet tav de sneeuwdepressie voor as. woensdag (koers) kom ik hier via een update op terug . Tot zover voor nu

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: