zondag 16 januari 2011

Kouder, vanaf woensdag kans op sneeuw

Termen zondagmiddag 17h00, + Update 22h00

Vanmorgen om 11h00 meldde het weerstation in Montana (Wallis) op 2000 meter hoogte + 9.3 °C, gelijktijdig in Ulrichen (1360m) in hetzelfde Wallis -10.5 °C. Een verschil van bijna 20 °C !
Ook de afgelopen nacht was het zeer zacht in de Alpen, zelf kon ik op Rosswald (1800m) een minimum temperatuur van + 3 °C aflezen en vanmorgen op 10h00 was het alweer + 5 °. Vanmiddag liep het kwik met volop zon op 2000 meter uiteindelijk op tot + 9 °C !

NOA satellietfoto met zonovergoten Alpen, mooi is ook de mist in de Italiaanse Povlakte te zien

Ook in de rest van de Alpenlanden was het vandaag bijzonder zacht en in de dalen liep het kwik op tot 8 a 12 °C. Enkel in de hoger gelegen beschutte dalen of onder hardnekkig Hochnebel bleef het een stuk kouder. Ook hogerop is het met een vorstgrens die rond de 3200 meter ronduit warm.

Sneeuwarmoede in Kaiseregg (CH) op 1500m , met name de zuidhellingen onder de 1800 meter en de lagere gelegen skigebieden hebben het de laatste dagen zwaar te verdurenBoven de 1800 meter nog goede sneeuwcondities zoals hier in Ischgl (CH) op 2300mDeze hoge temperaturen zijn op zich geen bijzonderheid, wel bijzonder is dat het nu al geruime tijd erg zacht is en dat deze temperaturen zonder ondersteuning van een warme föhnwind worden bereikt. Dat we deze thermische hoogstandjes beleven heeft alles te maken met een al sinds dagen aanhoudende zuidwestelijke hoogtestroming (Jetstream) en met het feit dat de lucht van origine uit het Caraïbisch gebied komt en dus zeer zacht is.

Luchtaanvoer (Jetstream) vanuit het Caribisch gebied
Kouder
Morgen maandag is het opnieuw zacht en afgezien van locale, deels hardnekkig Hochnebel, weer zonnig. Vanaf dinsdag is het dan langzaam maar zeker gedaan met de thermische verwennerij en wordt het van dag tot kouder. Vanaf dinsdag draait de hoogtestroming naar noordwest en wordt er steeds koudere lucht aangevoerd. Woensdag -donderdag daalt de nulgradengrens tot onder de 1000 meter en op nadering van een koufront kan er woensdag en donderdag vooral aan de noordkant van de Alpen tot in de dalen en lager gelegen gebieden wat sneeuw gaan vallen (kaart)
Zoals het er nu naar uitziet nadert zondag vanuit het noorden een nieuwe portie arctische lucht de Alpen. De temperaturen gaan nog een stapje terug en wellicht valt er op passage van een volgend koufront opnieuw sneeuw. Deze ontwikkeling is echter nog onzeker. Vrij zeker is echter dat de terugkeer van het zachte weer de komende 10 dagen onwaarschijnlijk is en we met met meer normale (winterse) omstandigheden te maken gaan krijgen. De kans op Neuschnee van betekenis, en dan praat ik over meer dan een halve meter in 24 tot 48 uur, is vooreerst (nog) niet uit te kaarten op te maken....

Tot slot nog een blik op de ECMWF ensembles T850hPa (temperaturen op 1400 meter) voor de komene 15 dagen. Vanaf dinsdag het gemiddelde maar liefst een graad of 18 kouder in vergelijking met vandaag !


Update 22h00

Een overgang naar belangrijk kouder weer wordt ook vanavond door de modellen gesimuleerd. Interessant is met name hetgeen het Europese model ECMWF laat zien. Dit model berekent vanaf volgend weekend een apart lagedrukgebied in de omgeving van Genua. Tussen hogedruk boven Engeland en lagedruk boven de Middellandse zee wordt nog koudere lucht vanuit het noordoosten aangevoerd. Tevens kan door opglijding van ietwat zachtere maar ook vochtigere lucht veel sneeuw gaan vallen in de Südstau van de Alpen. Door een zgn "Gegenstromlage kan de sneeuwval ook tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen en aldaar eveneens sneeuw van betekenis gaan brengen. Dit geldt met name voor de centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. ECMWF berekent tot maandag de 24 januari tussen de 20 en 50 mm neerslag welke in de vorm van sneeuw (40 tot 100 cm) zal vallen. Laten we hopen dat dit scenario ook de komende dagen zo zal worden berekend en uiteindelijk de lang verwachtte en broodnodige sneeuw zal gaan opleveren.


ECMWF met kou en sneeuw voor zondag de 23 januari

met veel neerslag Alpen tot maandag de 24 januariMeer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: