Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 12 januari 2011

Zacht en toenemend zonnig, na het weekend kouder

Termen woensdagavond 21h00.

Korte update

Terwijl ik dit schrijf sneeuwt het buiten tot een hoogte van circa 1000 meter. Deze neerslag behoort bij een warmtefront welke vannacht en morgen vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam 10 tot 20 cm Neuschnee zal produceren. Door neerslagafkoeling en bij weinig stroming kan de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog rond de 1000 meter liggen. Vooral inner-alpin is dit effect goed te bemerken. Elders zal in de zachtere lucht de sneeuwvalgrens stijgen tot circa 1400 meter en morgen tot 1600 a 2000 meter.

Sneeuwval namiddag in Oberwallis (Rosswald 1800m)Donderdag neemt van het westen de hogedruk invloed weer toe, het wordt van west naar oost overal droog en het klaart op. Doordat we met een zuidwestelijke aanvoer te maken hebben is het zacht en in de dalen en op de zuidhelllingen loopt het kwik op tot 8 a 11 °C. Ook vrijdag en het komende weekend verandert er bar weinig.


Hogedruk en zacht , ECMWF voor as. zondag
Kouder
Vanaf dinsdag stroomt aan de oostflank van een hoog met kern boven Engeland vanuit het noord noordwesten weer wat koudere lucht tot over de Alpen uit. Mogelijk valt op passage van een zwak koufront wat sneeuw. De verdere ontwikkelingen zijn enigszins onzeker. Deze onzekerheid heeft vooral te maken met de precieze ligging van een hoog boven de Atlantische Oceaan. Komt dit hoog met kern boven Engeland te liggen dan krijgen we met een noord of noordwestelijke aanstroming maken. Het wordt dan niet veel kouder maar wel nemen de sneeuwkansen toe. Schuift het hoog echter door naar het noordoosten dan wordt de stroming meer continentaal (noordoost tot oost) met duidelijk drogere omstandigheden maar ook kouder weer. Ook andere scenarios zijn mogelijk maar minder waarschijnlijk op termijn. Uitgaande van de laatste modeluitdraai is een overgang naar opnieuw zacht weer met zuidföhn en regen onwaarschijnlijk.

GFS met verloop straalstroom (300 hPa) op de langere termijn blokkadehoog met kern boven Engeland.
Ter afsluiting nog de neerslagkaart voor de Alpen (24- 48 uur)


Tot zover


Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: