Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 10 januari 2011

Geduld voor "winterliefhebbers" is gevraagd

Termen maandagmiddag 16h00,

Een koufront trok de afgelopen 36 uur van west naar oost over de Alpen en gaf boven de 1300 a 1500 meter op uitgebreide schaal 5 tot 35 cm sneeuw. Vandaag is het afgezien van wat lokale opklaringen meest bewolkt en voor ten zuiden van de Alpenhoofdkam valt vanaf 1000 meter nog wat sneeuw. Boven de dalen hangt veelal restbewolking of hardnekkige Hochnebel. Het nulgradenniveau ligt rond de 1300 a 1500 meter en op 2500 meter vriest het een graad of 5 a 6.

Satellietfoto Alpen vanmiddag


Neuschnee Zwitserland afgelopen 24 uurNebelmeer vanmorgen boven het Rhonedal in Oberwallis

Webcam Belalp

Webcam Bettmeralp


Morgen is het aanvankelijk nog vriendelijk weer, hier en daar komt de zo tevoorschijn. Van het westen uit wordt de bewolking echter snel dichter en in de middag gaat het met name in de Franse en Zwitserse Alpen op nadering van een storing (occlusie) sneeuwen en beneden de 1000 a 800 meter regenen. In de Oostenrijkse Alpen en dan vooral naar het zuiden toe valt nauwelijks neerslag op de storing. Na een korte adempauze staat een volgende storing (warmtefront) voor woensdagmiddag en donderdag op het weerprogramma. In de loop van woensdagmiddag neemt de bewolking opnieuw toe en gaat het vanuit het westen regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. Met het instromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens tot 1200 a 1500 en tijdelijk aan de noordkant tot circa 1800 a 2000 meter. De meeste neerslag (10 tot 30 cm) wordt ditmaal aan de Alpennoordzijde berekend.


GFS met warmtefront sneeuw in de (noordelijke) Alpen op woensdag en donderdag


Cursief


Vanaf vrijdag komen de Alpen toenemend onder invloed van een uitgestrekt hogedrukgebied met kernen boven de Middellandse zee en Noord Afrika. Het wordt overal droog en met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt zachte en droge lucht aangevoerd. Op de hogere pistes en boven de vers gevallen sneeuw zal het echter prima wintersport en weer zijn bij aangename temperaturen, veel zon en goed sneeuwcondities.


Neerslag Alpen komende 4 dagen


De grote vraag is hoe het dan verder gaat vanaf begin volgende week. Uit de vele vragen die ik daarover krijg blijkt wel dat veel mensen rond die tijd naar hun favoriete skigebied reizen. Veelal maakt men zich ook zorgen over slechte condities, zacht weer en wel mogelijk regen. We gaan eens kijken of we voor de langere termijn al wat zinnigs kunnen zeggen.

Het Europese model ECMWF als ook het Amerikaanse model GFS simuleren vanaf begin volgende week een geleidelijke overgang naar kouder weer. De temperaturen zullen uiteindelijk op of iets onder het voor deze tijd van het jaar normale niveau uitkomen. Ook nemen vanaf maandag de neerslagkansen weer wat toe met een sneeuwvalgrens die tot onder de 1000 meter zakt. Of in het verdere verloop de winter zich verder kan verstevigen is nog onzeker. Wel acht ik de kans op een verdere verscherping van de kou groter dan die van een terugkerende zachte (zuid) westcirculatie. Al met al ziet het er, en dan met name voor de wat hogere pistes helemaal niet slecht uit. Beneden de 1500 meter zal het met de sneeuw(condities) voorlopig echter nog "aanmodderen" blijven en hier is het wachten op de lagere temperaturen en hopelijk dan ook op sneeuw.

ECMWF ensembles T850 hPA Alpen (temperatuur 1400 a 1500 meter) met duidelijk neerwaartstrend vanaf begin volgende week

Davos (CH)

Wenen (Oost)


Tot zover


Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao voor nu JohannGeen opmerkingen: