zaterdag 8 januari 2011

Zacht, maandag tijdelijk kouder

Termen zaterdagochtend 11h00

Gisteren kon met een zuidwestelijke aanstroming en met ondersteuning van de zuidföhn het kwik in delen van de Alpen oplopen tot 17 a 18 °C . Ook bij mij in de weerhut werd het met 9.2 °C eveneens zeer zacht en je zou bijna denken, vooral als de zon ook nog schijnt, dat het maart of april is. Geen wonder ook dat de sneeuw en sneeuwcondities tot op grotere hoogte zienderogen achteruitgaan. Van de 18 centimeter die hier 3 dagen geleden nog in de tuin lag is nog slechts 4 a 5 cm over en op veel plaatsen komt het groen en bruin er alweer doorheen. Weliswaar heeft de föhn niet veel invloed op de hogere pistes maar ook daar is de aanwezigheid van de zachte lucht goed te merken en worden de condities er al met al niet beter op.Webcam Gerlos (1300m) met deels al groene "pistes"
Weekend nog vrij zacht en föhnig
Voorlopig verandert er niet veel vwb de lcuhtdrukverdeling boven Europa en de Alpen. Ook dit weekend stroomt er met een zuidwestelijke hoogtestroming lucht uit het gebied van de Middellandse Zee over de Alpen. Het blijft dus zacht en föhnig, vooral aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam kan wat regen en boven de 1000 meter sneeuw vallen


Isobarenkaart vandaag

Vet


Tijdelijk kouder met sneeuw
Maandag nadert er vanuit het noordwesten een zwak koufront en hierachter stroomt in de loop van maandag tijdelijk wat koudere lucht over de Alpen uit. Op nadering van het front komt de zuidföhn tot liggen en bereikt zondagmiddag eerste neerslag de Alpen, de sneeuwvalgrens zakt daarbij van 1500 naar circa 1000 a 800 meter op maandag. Zoals het er nu naar uitziet valt de meeste sneeuw maandag aan de (centrale) zuidkant van het Alpenmassief, daar is lokaal 30 tot 40 cm mogelijk, elders valt er boven de 1500 meter 10 tot 30 cm.

Neerslag Alpen komende 3 dagen
Terwijl het maandag in de loop in het westen weer opklaart is het in het oosten en noorden bewolkt en kan er eerst nog regen en -of sneeuw vallen alvorens het ook daar droog wordt.
Dinsdag is het in het westen droog en deels ook zonnig, het oosten kampt nog met restbewolking maar het ziet er naar uit dat het ook daar in verloop van de dag overal droog wordt en opklaart. Woensdag bereikt een volgende zwakke storing (warmtefront) vanuit het westen de Alpen en zal vooral de noordelijke gebieden meer bewolking en wat neerslag opleveren. De temperaturen vertonen weer een stijgende lijn.

GFS T850 hPa, temperaturen op circa 1500 meter centrale Alpen


Rustig en vrij zacht hogedrukweer
In het verdere verloop komen de Alpen meer en meer onder de invloed van het Azorenhoog welke met kern naar het Iberische Schiereiland doorschuift. Het blijft vrij zacht en tot zondag ook vrij zonnig. Een volgende storing (koufront) zal zoals het er nu naar uitziet zondag de Alpen bereiken. Of dit de aanzet is tot een overgang naar kouder in de tweede helft van januari weer is nog onzeker. Daarover later meer.

Tot slot nog 2 prachtige 360 ° panorama opnames genomen vanaf de Matterhorn en Mont Blanc
Matterhorn klik hier
Mont Blanc klik hier

....en kijk rond rond mbv de li-muis knop en F11


Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao voor nu JohannGeen opmerkingen: