Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 6 januari 2011

Oplopende temperaturen, wisselvallig en föhn

Termen donderdagochtend 11h30,

Zoals al een tijdje door de weermodellen werd aangekondigd last de winter een pauze in en trekt zich terug naar noordelijke breedten. Onder invloed van depressies boven de Atlantische Oceaan krijgen west en centraal Europa alsmede ook de Alpen te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee veel zachtere maar ook vochtigere lucht wordt aangevoerd.

Nog mooie opklaringen boven de Bettmeralp (1800m) in Oberwallis, frontale bewolking nadert vanuit het westen



Gisteren stroomde er al minder koude lucht vanuit het zuiden binnen en de afgelopen nacht daalde het kwik in de westelijk Alpen niet meer en kon zelfs verder oplopen. Tevens werd de bewolking steeds dikker en in de westelijke Alpen werd het toenemend nat. Momenteel heeft de neerslag behorende bij een warmtefront de westelijke Zwitserse Alpen bereikt. Aanvankelijk kan het in de vrij droge en nog relatief koude lucht eerst sneeuwen maar vervolgens stijgt de sneeuwvalgrens vlot tot 1000 a 1500 meter. De centrale en vooral de oostelijk Alpen verblijven eerst nog in de wat koudere lucht. Echter ook hier zal in de loop van de komende 24 tot 36 uur de temperatuur flink gaan oplopen. Tevens ontwikkelt zich hier een sterke zuidföhn.

Radar, neerslag heeft het westen van Zwitserland bereikt



Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het vandaag aanvankelijk nog meest droog, hier is het in vergelijk met de overige Alpen een stuk kouder omdat de zachtere hier minder makkelijk kan doordringen en zo het koudereservoir voorlopig nog intact blijft. Later op de dag neemt ook hier de bewolking verder toe en kan het wat, meest licht gaan sneeuwen.

Morgen vrijdag verandert er niet veel in het huidige weerbeeld, aan de noordkant klaart het door de zuidföhn op terwijl vooral in het westen, en zuiden wat neerslag kan vallen. Vanaf zaterdag verschuift het zwaartepunt van de neerslag zich meer naar de zuidkant van de Alpen, vooral in het noorden en oosten is het föhnig en zacht. In de westelijke Alpen stijgt de sneeuwval in de zachte lucht tot 2200 a 2400 meter, elders ligt deze meest tussen de 1600 en 2000 meter en aan de Alpenzuidkant ook nog lager.

Tijdelijk kouder
Maandag komen we aan de achterkant van de depressie tijdelijk in weer wat koudere lucht, op nadering en passage van een koufront komt de föhn tot liggen en is het tijdelijk wisselvallig met regen en boven de 1000 meter sneeuw. De meeste neerslag valt daarbij aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam

Neerslag Alpen komende 4 dagen




Langere termijn
Op nadering van een volgende actieve depressie welke in de tweede helft van de volgende wek vanaf het midden van de Atlantische Oceaan richting Engeland koerst komen we aan de voorzijde van dit systeem opnieuw in een zachtere zuidwestelijke hoogtestroming terecht. Eigenlijke een herhaling van hetgeen zich nu gaat afspelen. Het wordt een aantal dagen opnieuw zachter met een sneeuwvalgrens die stijgt tot 1500 a 2200 meter. Tevens komt de zuidföhn weer opzetten. Doordat de straalstroom en frontale zone (gebied met de meeste depressie activiteit) zich vrij noordelijk ophouden en centraal Europa en de Alpen onder hogedruk invloed liggen blijft het droog en meestal ook vriendelijk weer. Al met al, ondanks de zachte zuidwestelijke aanvoer dus best goed wintersport weer, vooral op de hogere pistes.


ECMWF voor dinsdag 11 januari, opnieuw zachter met zuidwestelijke aanvoer met een vrij noordelijk verlopende straalstroom en frontale zone





Geleidelijk kouder en toenemend wisselvallig
Vanaf het volgende weekend verandert er qua drukverdeling eigenlijk niet veel. Hogedruk vinden we terug boven de Azoren en over de Middellandse Zee en lage druk boven het midden van de Atlantische Oceaan, Engeland en Scandinavië. Toch gaat er wel iets veranderen met gevolgen voor de Alpen. Vanaf zaterdag zien we dat de hogedruk in het zuiden wat terrein moet prijsgeven en het zwaartepunt iets meer naar het zuiden wegzakt. Hierdoor kan de straalstroom en de frontale zone stilaan een wat zuidelijkere koers gaan volgen. Ofschoon we ook dan een westelijke aanstroming houden wordt het met name in de bovenlucht weer kouder waardoor de sneeuwvalgrens in de Alpen zal zakken tot rond de 1000 meter. Het wordt vanuit het westen toenemend wisselvallig en met de westelijk aanstroming pal tegen de Alpen kan vooral in de westelijke Alpen (Frankrijk) sneeuw van betekenis gaan vallen.


ECMWF voor zondag 16 januari, meer westelijke aanvoer met steeds zuidelijker verlopende straalstroom en frontale zone




Ten slotte nog een blik op de GFS T850 hPA ensemble berekeningen (temperatuur op circa 1400 meter hoogte), prikpunt centrale Alpen





Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: