woensdag 26 januari 2011

Toenemende hogedrukinvloed

Termen woensdagmiddag 13h00,

Het wil met de sneeuw in de westelijke en zuidelijke Alpen niet vlotten. De depressie die de afgelopen 48 uur via Nederland naar het zuiden trok ligt inmiddels alweer met kern voor de westkust van zuid Frankrijk terwijl een ander deel via Duitsland naar het zuidoosten trok en boven het oosten van Europa verpieterde. Door deze ontwikkelingen liepen de westelijke Alpen opnieuw een portie verse sneeuw mis. Wel weer sneeuw van betekenis, overigens geheel volgens verwachting, viel er opnieuw in de noordoostelijke Zwitserse en noordelijke Oostenrijkse Alpen. Door Stau effecten kon de vochtige lucht hier uitsneeuwen en viel er de afgelopen 24 uur nogmaals zo'n 15 tot 40 cm, lokaal in delen van Oostenrijk ook nog meer.

Sneeuwval vanmorgen Tirol
Opklaringen boven de vers gevallen sneeuw in Leutasch 1150mHogedruk
De komende dagen zien we de invloed van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan verder toenemen . Vanaf de Azoren, over centraal Europa tot over de Balkan zien we de komende dagen een uitgestrekt bolwerk van hogedruk. Aangezien de hoogteas van hogedruk noordelijk van de Alpen ligt houden we een meest continentale aanvoer van droge en vrij koude lucht. De zuidelijke Alpen kunnen aanvankelijk nog last hebben van meer bewolking behorende bij depressies welke zich boven de Middellandse Zee ophouden, uiteindelijk zal ook hier de invloed van de hogedruk zich meer en meer doen gelden.


Sneeuwarmoede in Naturns S├╝dTirol 1386m, hierin zal ook de komende 10 dagen niets veranderenPas op de langere termijn zien we dat het hoog zich opnieuw terugtrekt op de Atlantische Oceaan, doordat de as van het hoog weer noord-zuid zal gaan verlopen en de amplitude toeneemt krijgen we opnieuw te maken met een noordelijke hoogtestroming. De oplossing van het ECMWF van vanmorgen (EC00 operationele run) met een hogedrukgebied boven Scandinavi├ź en dus stevige vrieskou wordt niet door de andere modellen en EPS members ondersteund en lijkt derhalve onwaarschijnlijk. Mede echter gezien de ontwikkelingen in het stromingspatroon op het noordelijk halfrond als ook de ontwikkelingen in de hogere atmosfeer moeten we deze variant waarmee het ECMWF vanmorgen op de proppen komt niet uitsluiten.


GFS voor de 2 februari, ook dan onverminderd hogedruk over centraal Europa
Samengevat gaan we ondanks ietwat oplopende temperaturen een langer durende periode van rustig winters weer met veel zonneschijn tegemoet. Het noorden van Oostenrijk kan zich met de vers gevallen sneeuw gaan opmaken voor "Postkarten Wetter" , de rest van de Alpen zullen het moeten doen met de sneeuw die er ligt en evt. vers geproduceerde kunstsneeuw.


De komende 4 dagen onder toenemende hogedruk geen neerslag meer, ook op de langere termijn zal er in dit beeld niets veranderen.


Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: