woensdag 16 februari 2011

Tegenvallende sneeuwval door ongunstige Südstau

Termen woensdagochtend 11h30

Ondanks de diverse (voor)waarschuwingen voor sneeuwval aan de zuidkant van het Alpenmassief viel het met de sneeuwhoeveelheden tot nu toe bar tegen. De meeste sneeuw viel in de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen, lokaal kon men hier vanmorgen 20 tot 30 cm Neuschnee registreren. In de zuidelijke Zwitserse Alpen(Tessen, Simplon) en de zuidelijke dalen van het Wallis (Mattertal, Saastal) die toch altijd profiteren van de neerslag vanuit het zuiden viel tot vanmorgen weinig tot geen sneeuw. Ook rond de het Lago Maggiore en Lugano werd de afgelopen 12 uur nergens meer dan 20 mm afgetapt. Al met dus teleurstellend vwb de neerslag en sneeuwval.


Webcam Belalp richting het zuiden, mooi is sinds gistermiddag de bewolking met (lichte) neerslag boven het Simplongebied te zien.gezien vanuit de radar de neerslag echo's aan de zuidkant van de Zwitserse Alpen (Tessin, Simplon)
Oorzaak voor het uitblijven van de neerslag is een ongunstige Südstau situatie. Tot vanmorgen was de aanvoer richting onder invloed van een depressie boven Corsica meest zuidwestelijk en daardoor konden de Staueffecten niet optimaal benut worden. Bijkomstig effect van de zuidwestelijk aanstroming is een hardnekkige doorstaande zuidwest föhn die verdere neerslag (uitbreiding naar het noorden) de kop indrukt.


GFS neerslag (blauw) onder invloed van Corsica depressie
Sneeuw zuid Oostenrijk

Zoals gezegd ligt er momenteel een depressie met kern in de omgeving van Corsica en deze zal de komende 24 uur via Zwitserland en Oostenrijk naar het noordoosten koersen om vervolgens te worden opgenomen in een complex lagedrukgebied welke zich vanaf de Golf van Biskaje afsnoert en morgen met kern boven de Golf van Lion word berekend. Door deze ontwikkeling houden de Alpen ook de komende 24 uur een zuidwestelijke tot zuidoostelijke aanstroming waarmee onverminderd vochtige lucht tegen de zuidkant van de Alpen wordt gestuwd. Aanvankelijk zal het in de zuidelijke Zwitserse Alpen en met name in Tessin boven de 800 a 1000 meter nog sneeuwen. Geleidelijke verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich daarbij naar het zuiden van Oostenrijk. Vooral in zuid Tirol en Karinthië kan sneeuw van betekenis gaan vallen.


Weeralarm sneeuwval voor zuid Oostenrijk

Ik verwacht voor deze streken 800 tot 1000 meter 20 tot 30 cm Neuschnee en mocht het hier tot gunstiger Südstau komen tot lokaal een halve meter. Ten noorden van de Alpenhoofdkam zal er ook hier afgezien van een verdwaalde vlok geen sneeuw vallen. (Overigens moet het noordoosten van Oostenrijk vandaag en morgen ook rekening houden met gladheid door IJzel)


in ieder geval wat verse sneeuw en winterse omstandigheden in de zuidelijke Zwitserse Alpen zoals hier op de webcam van Maloja (1800m)

Povere sneeuw vooruitzichten
Opnieuw dus tegenvallende sneeuw berichten en nog steeds zitten grote delen van de Alpenlanden te wachten op de "grote sneeuw". En daarmee bedoel ik dan minstens 100 tot 200 cm vanaf 1800 meter. Helaas zit dat er ook voor de komende dagen niet in. Weliswaar zou in het weekend vanuit het noordwesten een storing wat sneeuw kunnen opleveren maar ook ditmaal zal het zoals het er nu naar uitziet om bescheiden hoeveelheden gaan. Daarnaast zijn de ontwikkelingen voor de komende dagen uiterst onzeker. Laten we dus ook ditmaal maar van het worst-case scenario uitgaan, dan kan immers het alleen maar meevallen.

Neerslag Alpen as. zaterdag-zondagApropos onzekerheid: Ook de ontwikkelingen op de wat langere termijn zijn nog steeds erg onzeker. Uitgaande van de laatste modeloutput van vanmorgen lijkt de koude lucht toch weer aan de winnende hand.


GFS bodemdrukkaart voor volgende week woensdag met winterse drukverdelingMeer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: