donderdag 17 februari 2011

Nieuwe sneeuwkansen volgende week

Termen donderdag 17 februari 10h30

Korte update

Zoals ik gisteren al schreef viel het met de Südstau en sneeuwval bar tegen de afgelopen 48 uur. Algemeen viel er aan de zuidkant 5 tot 10 cm, hier en daar meer naar het zuiden toe en bij gunstige omstandigheden zoals bv in de Tessiner Alpen en Karinthië 20 tot 40 cm. Van een echte Südstau kon dan ook geen sprake zijn, dan immers valt er in de klassieke Südstaugebieden binnen 48 uur 50 tot 100 cm of nog meer. Vervelend bijkomend aspect van de laatste dagen is de zuidföhn die vooral inner-alpin en aan de noordkant de neerslag ook nog eens tegen hield.


Sneeuwval afgelopen 72 uur Zwitserland, tot 40 cm in de Tessiner AlpenTijdelijke weersverbetering
Het lagedrukgebied welke neerslag heeft geproduceerd is inmiddels opgenomen in een complex lagedrukgebied welke zich van de hoogtestroming boven de Atlantische Oceaan heeft afgekoppeld. Dit laag trekt de komende dagen via de zuidelijke Middellandse Zee naar het oosten en ligt zondag alweer met kern boven centraal Turkije. Centraal Europa en de Alpen komen onder invloed van een tussenhoog. In het noorden komt de zuidföhn tot liggen terwijl in het zuiden het weer met een opkomende noordföhn duidelijk verbeterd.

Nieuwe sneeuwkansen
Zondag naderen vanuit het noordwesten nieuwe storingen die zich tussen het inmiddels vertrouwde Scandinavisch hogedukgebied en het Azorenhoog doorwurmen. Deze kleinschalige depressies doen de sneeuwkansen vanaf zondag en het begin van de volgende week opnieuw sterk toenemen. Vooral de west en noordkant van de Alpen zouden zich met dit scenario moeten kunnen verheugen op sneeuw van betekenis. Volgens bv. het Europese model ECMWF gaat er hier 30 tot 50 mm neerslag vallen, omgerekend in vaste vorm moet 40 tot 70 centimeter dan haalbaar zijn. De sneeuwvalgrens ligt daarbij rond de 800 a 1000 meter.

ECMWF voor komende dinsdag
Gunstigere omstandigheden voor sneeuw
Omdat de storingen volgende vanuit het noordwesten over of net langs de Alpen trekken zijn de omstandigheden voor sneeuw op uitgebreide schaal duidelijk beter dan de afgelopen dagen. Zuidföhn zal niet (of slechts kort aan de voorkant van de depressies) spelbederver zijn. Daarbij lijkt de noordelijke tak van de polaire-jetstream over de westelijke Alpen naar het zuiden te bewegen. Met voldoende vocht vanaf de Atlantische Oceaan goede ingrediënten voor sneeuwval van betekenis. Nu nog hopen dat het allemaal zou zal evolueren zoals de modellen het vandaag laten zien en het uiteindelijk niet weer op een flop zal uitdraaien.


ECMWF neerslag cumulatief tot volgende week donderdagMeer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: