Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 18 februari 2011

Zondagse sneeuwaspiraties

Termen zondagochtend 11h00, update 13h00

De afgelopen dagen werd de berekende neerslag (sneeuw) voor vandaag en ook de komende dagen door de modellen telkens weer naar beneden toe bij geschroefd. Ook vandaag heeft zich daaraan weinig veranderd. Neemt niet weg dat de Franse en Zwitserse Alpen alsmede ook het westen van Oostenrijk zich vandaag en morgen in ieder geval op wat verse sneeuw mogen verheugen.

Eens storing (occlusie) trekt vandaag via de Alpen naar het oosten, boven de Golf van Genua ontwikkelt zich vanmiddag een apart lagedrukgebied (kaart hieronder). Op nadering van de bovengenoemde storing is het sinds gisteravond en vannacht al gaan sneeuwen in de Franse en de Zwitserse Alpen en lokaal ligt er nu zo'n 5 tot 10 cm.


Depressie ligt zondagnamiddag boven de Golf van Genua met op uitgebreide schaal sneeuwval
Sneeuwval vanmorgen al in het zwitserse Grindelwald (1100m)


en ook het franse Belle Plagne (2050m)


Sneeuw vooral in de franse en zwitserse Alpen
De neerslag trekt in de loop van vandaag onder verder intensivering nog iets naar het oosten waardoor de neerslag zich tot over het westen van Oostenrijk kan uitbreiden Algemeen ligt de sneeuwvalgrens daarbij rond de 700 a 900 meter, bij inzetten van de neerslag eerst ook nog hoger. Ook vannacht en morgenochtend kan het vooral in de Zwitserse en Franse Alpen nog sneeuwen. Morgen in de loop van de dag gaat de fut er dan uit en wordt het geleidelijk weer droog.

De meeste sneeuw zal de komende 24 tot 36 uur vallen aan de noord en westkant van de Zwitserse Alpen (15 tot 30cm) bij lokale gunstige Stau effecten ook nog meer. Elders valt tussen de (5 en 10cm). In Oostenrijk en zuidelijk van de Alpenhoofdkam valt weinig tot geen sneeuw. Dat laatste geldt met name voor de oostelijke gebieden in Oostenrijk, ten westen van de lijn Salzburg-Graz blijft het meest droog.


Neerslag komende 2 dagen Alpen


Rustig hogedrukweer, donderdag zwakke storing
Dinsdag zien we dat het nog steeds aanwezende Scandinavische hogedrukgebied een verbinding maakt via centraal Europe met het Azorenhoog en een aparte kern boven het Iberische Schiereiland. Het is dan overal droog en afgezien van wat Hochnebel of restbewolking toenmend zonnig. Ook woensdag verandert er aan deze situatie nauwelijks iets.

Donderdag probeert een zwakke storing vanuit het noordwesten zicht opnieuw tussen het bolwerk van hogedruk door te wurmen. De bewolking neemt daardoor weer toe en vooral in de Franse en wellicht ook nog de Zwitserse Alpen kan een paar centimeter sneeuw gaan vallen. Grote hoeveelheden zal de deze storing echter neit gaan produceren omdat ze door de hogedruk veel aan activiteit zal inboeten. De Oostenrijkse Alpen en oostelijke Zwitserse Alpen zullen zoals het er nu uitziet hoogstens met wat bewolking te maken gaan krijgen.


ECMWF met wat (lichte) sneeuwval voor as. donderdagTijdelijke verzachting
Na donderdag zien we dat het gebied met hoog geopotentiaal (hogedruk) boven Scandinavië en ook midden Europa naar het oosten verplaatst. Hierdoor krijgen we vanaf vrijdag te maken met een opkomende zuidwestelijke hoogtestroming waarmee tijdelijk vrij droge maar ook een stuk zachtere lucht wordt aangevoerd. Vanaf zondag lijkt het dat erop dat zich ten zuidwesten van Engeland een nieuw hoog gaat ontwikkelen, via de noordoostkust trekt dan een vrij actieve met mogelijk veel neerslag (sneeuw) richting de Alpen en noord Italië.


Mogelijk vanaf zondag sneeuw van betekenis volgens oa. het ECMWF modelOfschoon dit scenario in grote lijnen door zowel het GFS als ECMWF wordt gesimuleerd is deze ontwikkeling nog erg onzeker. (maar toch interessant (hope) om nu al te vermelden)

In het temperatuursverloop zien we de komende 10 dagen, afgezien van de tijdelijke verzachting van vrijdag tot zondag, weinig variatie. Deze bewegen zich voor de tijd van het jaar op of iets onder het normale niveau. (zie ECMWF ensembles hieronder)


Temperaturen T850 hPa prikpunt Davos (temperaturen circa 1500 meter)


Tot zover, geniet van de sneeuw die er vandaag eindelijk op veel plaatsen zal gaan vallen en zodra zich veranderingen op de kaarten gaan voordoen daarvan melding in een volgend weerbericht op update

Update 13h00

Het Engelse model UKMO simuleert op dinsdag een kleine depressie welke via het Engelse Kanaal naar het zuidoosten trekt en dinsdagmiddag met kern boven Corsica -Sardinië ligt. Bij deze koers kunnen de westelijke Alpen en vooral de Pyreneeën op sneeuw van betekenis l rekenen. Volgens het Amerikaanse model NOGAPS zou er vooral op woensdag veel sneeuw in de Alpen kunnen vallen.

De andere modellen laten de storing en neerslag veel westelijker doorkomen zonder de Alpen te beïnvloeden. Desalniettemin moeten we de ontwikkelingen zoals UKMO die simuleert goed in de gaten houden. NOGAPS lijkt me minder waarschijnlijk maar ook dit scenario moeten we niet wegcijferen !


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: