Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 13 februari 2011

Nog steeds goede sneeuwopties west en zuid Alpen

Termen zondagmiddag 12h00


Weinig nieuwe ontwikkelingen vanmorgen. De strijd tussen het Scandinavische hogedrukgebied en Atlantische depressies houdt onverminderd aan. Opnieuw zien we dat de Alpen in het strijdtoneel liggen van enerzijds de oprukkende koude lucht uit het noordoosten en anderzijds minder koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Ook vanmorgen zien we dat de koude lucht het uiteindelijk zal gaan winnen.


Satellietfoto Alpen, zonnig in het westen en noorden van Zwitserland, veel bewolking in het zuiden en oostenGeleidelijk kouder
Voor het zover is zien we dat de invloed van depressies en hun (zwakke) fronten hun invloed tot over de Alpen gaan uitbreiden. Vanaf woensdag trekt een apart laag vanaf de Atlantische Oceaan richting zuid Italië en ligt op vrijdag met zijn kern boven Corsica en Sardinië. Boven Scandinavië ligt tegelijkertijd een omvangrijk hogedrukgebied met een kerndruk van 1040 hPa. Tussen beide druksystemen krijgen we te maken met een in kracht toenemende noordoostelijk hoogtestroming waarmee zoals reeds gezegd steeds koudere lucht naar de Alpen wordt getransporteerd. (onderstaande kaart)


Veel Neuschnee zuidkant centrale Alpen
Onder invloed van de depressie welke rond het midden van de week naar zuid Italië trekt gaat de wisselvalligheid sterk toenemen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam komt lichte zuidföhn opzetten terwijl de vochtige lucht zich aan de zuidkant toenemend stuwt. Zoals het er nu naar uitziet zal een koufront met neerslag de dinsdag en woensdag de Alpen van west naar oost passeren. De temperaturen vertonen dan een dalende trend en komen op een voor de tijd van het jaar normaal niveau uit. De sneeuwvalgrens zakt daarbij van west naar oost tot 1000 a 800 meter. Vooral aan de gehele west en zuidkant van de Alpenhoofdkam kan veel sneeuw gaan vallen. Ik reken, afgaande op de ochtend modellen opnieuw met 50 tot 100 cm Neuschnee. In de overige gebieden (ten noorden van de Alpenhoofdkam) valt beduidend minder neerslag. (zie kaart)


Neerslag Alpen komende 4 dagen, let wel de meeste van deze neerslag gaat tussen woensdag en donderdag vallen
Na de sneeuw lijkt vanaf het weekend opnieuw hogedruk de overhand te gaan nemen. In de koudere lucht en met toenemende zon kansen al met al prima wintersportweer. Een overgang naar opnieuw een zachte zuid tot zuidwest stroming met hoge temperaturen lijkt onwaarschijnlijk. Ook vandaag echter met de kanttekening dat de verwachtingen op de wat langere termijn nog steeds een hoge onzekerheidsfactor hebben.


Tot slot nog een foto van Rosswald (Oberwallis) vorige jaar 14 februari, "so macht Winter Spass".Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: