zaterdag 12 februari 2011

Sneeuw vooral in westen en zuiden

Termen zaterdagavond 21h00

Korte update
Nog steeds is er een strijd gaande tussen depressies op de Atlantische Oceaan en hogedruk boven Scandinavië. En nog steeds is niet duidelijk hoe dit voor ons precies zal gaan uitpakken.
Zo zagen we gisteren dat zowel het Amerikaanse model GFS en Europese model ECMWF een overgang naar zonaal (westelijk) berekende. Vanmorgen liet het ECMWF weer een koude oplossing zien waarbij uiteindelijk het hogedrukgebied boven Scandinavië ons in de koudere lucht zal brengen. GFS bleef vanmorgen bij het zachte zonale scenario. Vanavond laat echter ook het GFS het hogedrukgebied boven Scandinavië zegevieren terwijl ook ECMWF vanavond opnieuw met de koudere oplossing (zei het minder extreem dan vanmorgen) voor de dag kwam.


GFS voor zondag de 20 februari, zeer koude lucht heeft Oostenrijk bereikt

Toenemende neerslagkansen
Verder simuleren vrijwel alle modellen vanaf maandag een overgang naar onbestendig weer met een sneeuwvalgrens die daalt tot 1200 a 1000 meter. Deze overgang wordt wederom veroorzaakt doordat depressies met hun fronten tot over centraal Europa weten voor te dringen. Vanaf het midden van de week zien we een aparte depressie met kern tot boven Midden Italië doorschuiven. Met een naar noordoost draaiende hoogtestroming wordt vervolgens koude continentale lucht aangevoerd welke wrs. in het weekend ook de Alpen zal bereiken

Sneeuw vooral aan de west en zuidkant
Onder invloed van deze (naderende) depressie en bijbehorende fronten gaat vooral aan de west en zuidkant van de Alpen boven de 800 a 1000 meter sneeuw van betekenis vallen. Vooral op woensdag (zie kaart hieronder) kan in deze gebieden veel neerslag gaan vallen. Vanaf 1200 tot 1400 meter moet rekening worden gehouden met 50 tot 100 cm. Tijdens aanhoudende en intensive sneeuwval zal de sneeuwvalgrens tot in de dalen zinken. Ook de overige gebieden krijgen vanuit het westen te maken met periodiek neerslag die boven de 1200 a 700 meter als sneeuw zal vallen. De hoeveelheden liggen hier meest tussen de 10 en 30 cm.


ECMWF met veel sneeuw voor as. woensdagECMWF neerslag cumulatief komende 7 dagenSamengevat:
Vanaf morgen wordt de droogte die hier en daar al meer dan een maand aanhoudt "in tempi" beëindigd. Vooral rond het midden van de week kans op zware sneeuwval in de westelijke en zuidelijke Alpen. Algemeen lagere temperaturen. Mogelijk vanaf het volgende weekend invallende kou vanuit het noordoosten. Dit scenario is echter nog onzeker.

Wordt vervolgd.............


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: