maandag 28 februari 2011

Rustig winterweer, nog steeds grote verschillen Alpen

Termen maandagmiddag 18h00

De afgelopen 72 uur is er in de Alpen op uitgebreide schaal zo'n 10 tot 30 cm sneeuw gevallen en lokaal bij gunstige Stau effecten werd 40 tot 50 cm "afgetapt". De lokale verschillen waren echter groot en konden van dal tot dal en van berg tot berg enorm verschillen. Zo viel er bv hier in Oberwallis nauwelijks sneeuw terwijl het iets verderop aan de noordkant van de Berner Alpen bij tijd en wijlen stevig door sneeuwde. (zie kaarten neerslagverdeling). De sneeuwvalgrens schommelde ook flink en lag meest zo tussen de 1000 en 600 meter.


Sneeuwval Zwitserland afgelopen 3 dagen


Sneeuwval Alpen afgelopen 3 dagenNog steeds zien we grote verschillen in de sneeuwhoogte en sneeuwsituatie in het Alpengebied. Algemeen kunnen we stellen dat te weinig sneeuw ligt in de Alpen (30-90% minder sneeuw tov normaal). Dit geldt met name voor de lager gelegen skigebieden (1500 a 1800 meter). De combinaties van te weinig neerslag , steeds weer föhn en algemeen te hoge temperaturen ( februari 1.9 °C te warm) hebben hier deels hun tol geëist.


Grote verschillen in de Alpen een korte webcam impressie
van vanmiddag

Winters Göscheneralp an 30 cm Neuschnee ( centraal Zwitserland, 1710m)prima condities ook in Damüls, Bregenzerwald (2000m)


duidelijk minder winters op de lager gelegen pistes zoals hier in Jochberg, Wagstätt (1318m)en in Naturns, zuid Tirol (1386m)Rustig winterweer
Op de weerkaarten zien we een opvullende depressie met centrum boven Sardinië en Corsica. Hogedruk strekt zich uit vanaf de Azoren, over centraal en west Europa, zuid Scandinavië tot over west Rusland. Vandaag hebben vooral de westelijke Italiaanse Alpen en de zuidkant van de Zwitserse Alpen nog te maken met de invloed van het opvullende laag. Hier is het meest bewolkt en vooral naar het zuiden toe valt nog sneeuw. Ondertussen is het vooral in het oostelijke Alpengebied al goed opgeklaard.

Satellietfoto Europa vanmiddagvan iets dichterbij de NOA satellietopnameWeersverbetering
Vanaf morgen overweegt de hogedrukinvloed, met een noordoostelijk hoogtestroming wordt vrij koude lucht aangevoerd. Daarbij is er een grote kans op Hochnebel in de dalen, hogerop schijnt de zon uitbundig. De zuidelijke gebieden hebben tot donderdag veelal nog te maken met bewolking met mogelijk wat (lichte) sneeuwval. Vanaf donderdag verbetert het weer ook ten zuiden van Alpenhoofdkam. Met een in kracht afnemende noordoostelijk stroming neemt de kans op hochnebel af en zakt de bovengrens zodat ook in de dalen de zon het makkelijker gaan krijgen.

Nieuwe neerslag wordt pas weer in het weekend verwacht wanneer via de oostflank van een hogedrukgebied met kern boven Engeland een lagedrukgebied met een portie arctische lucht in zijn pakket via de Balkan naar het zuiden afzakt. Uit huidige zicht lijken zullen vooral de oostelijke Alpen hiermee te maken gaan krijgen. De precieze ontwikkelingen vanaf zondag worden door de modellen echter nog verschillend geïnterpreteerd. (evt kom ik hier vanavond later in een update nog op terug)

GFS neerslagkaart voor as zondagTot zover

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: