Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 24 februari 2011

Warmtefront met vooral sneeuw in Zwitserland

Termen donderdagochtend 11h00

Vandaag trekt er een warmtefront vanuit Frankrijk over de Alpen en dit front zal vandaag vooral sneeuw gaan geven in Zwitserland en het noorden van de Franse Alpen. Ook het westelijk deel van Oostenrijk en dan met name het gebied van Voralberg en Tirol mogen zich verheugen op wat verse sneeuw. Algemeen valt er tussen de 5 en 15 cm en lokaal is 20 tot 25 cm mogelijk. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk in de dalen maar stijgt in de loop van de dag geleidelijk naar 700 tot 900 meter. In de (noord)Alpen liggen de temperaturen op 2000 meter vanmiddag rond de - 4 °C en op 3000 meter rond de -10 °C.

Isobarenkaart vandaag met Warmtefront over het NW van ZwitserlandWeeralarm sneeuwval Zwitserland, met zowaar ditmaal ook sneeuw van betekenis in WallisDe gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam (Tessin), Oostenrijk (met uitzondering van het westen) mogen zich vandaag verheugen op prima wintersport omstandigheden met volop zon. In de zuidelijke Franse Alpen maakt zich vooral in de hoogte wat meer bewolking merkbaar behorende bij het warmtefront maar ook daar is het prima vertoeven om ski's of snowboard.

ECMWF neerslag komende 36 uur
Sneeuwval in Belle Plagne (2050m)en Thyon (2050m Wallis)
perfecte omstandigheden daarentegen in Hirschegg, Kleinwalsertal Oostenrijk (1124m)En eindelijk sinds half januari ook weer eens sneeuw in onze eigen achtertuin !


Tijdelijke rust, zondag nieuwe sneeuwval
Morgen is de storing voorbij en afgezien van wat laatste vlokken in de het noordoosten van Zwitserland en westen van Oostenrijk is het overal droog en laat ook hier de zon zich meer en meer zien. Zaterdag belooft een mooie dag te worden, vooral in de ochtend en voormiddag is het zonnig en met niet al te lage temperaturen opnieuw prima wintersport weer. Ik zou zeggen trek er die dag vroeg op uit om U favoriete sport te bedrijven want in de loop van de middag en avond verslechtert het weer rapide. Op nadering van een volgende storing welke vanuit het noordwesten via de Alpen naar het zeegebied van Corsica en Sardinië trekt neemt vanuit het noordwesten de bewolking snel toe en al in de avond gaat het boven de 800 a 1000 meter opnieuw sneeuwen.

ECMWF met sneeuwstoring as zaterdag -zondag
Opnieuw profiteren de gebieden zoals bovengenoemd van de sneeuwval, wel lijkt het erop dat ook de zuidelijke Franse Alpen een portie verse sneeuw mogen verwachten. De sneeuwval zal tot zondagmiddag aanhouden en er zal opnieuw zo'n 10 tot 25 cm gaan vallen en lokaal in delen van de Franse en Zwitserse Alpen alsmede ook het westen van Oostenrijk onder gunstige omstandigheden 25 tot 50 cm.


Neerslag volgens het Amerikaanse model GFS zaterdag op zondag

Aanhoudend winters en vrij koud
Met het verplaatsen van de depressie op zondag naar het Middellandse Zee gebied krijgen de Alpen te maken met een naar noordoost draaiende hoogtestroming en hiermee wordt weer koudere lucht aangevoerd. Het blijft ook begin volgende week licht onbestendig met af en toe wat (lichte) sneeuwval die uit de overtrekkende wolkenvelden kan vallen. Ook op de langere termijn blijft het koud en licht wisselvallig weer, een overgang naar zachter weer is vandaag uit de kaarten niet op te maken. Kortom de winter in de Alpen is nog niet voorbij.


ECWMW ensembles 50 members T850 hPa (temperatuur 1500 meter) voor Innsbrück

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: