zondag 20 maart 2011

Hele week in teken van de zon

Termen zondagochtend 10h00,

Onder invloed van een koufront heeft het tot gisteravond vooral aan de noordkant van de Zwitserse Alpen gesneeuwd. Op uitgebreide schaal viel er 10 en 20 cm en met gunstige Stau zelfs 20 tot 45 cm. Tijdens de meest intensieve neerslag-fase zakte de sneeuwvalgrens hier en daar tot 500 meter.

Satellietfoto Alpen vanmorgenHogedruk
In de loop van de avond en nacht drong onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied (de Duitsers hebben haar de naam Marieluise meegegeven) van het noorden uit drogere lucht de Alpen binnen en met het oplossen van de bewolking kon het kwik in de wat koudere lucht goed onderuitgaan. Zou kon het kwik boven de vers gevallen sneeuw in koudegat "Glattalp" tot min 20 onderuitgaan. Ook elders in de Alpen kwam het meest tot lichte en matige vorst.

Na een frisse start van de dag en nog wat restbewolking in de zuidelijke Franse en Zwitsers Alpen alsmede sommige dalen belooft het vandaag vooral hogerop een zonnige dag te worden. Met weinig wind en vrij aangename temperaturen ( -2 °C op 2000m, -6 °C op 2500m en -9 °C op 3000m) perfect weer om uw favoriete wintersport te bedrijven. Ook de terrasjes zullen vandaag met de al vrij krachtige voorjaarszon een prima plaatst zijn om, onder het genot van een Glühweintje, biertje of gewoon een bakje koffie, te vertoeven. Genieten dus.

Een rondje zon(dag) webcams Alpen

Sudelfeld, Bayerische Alpen (1090m)


Damüls, Bregenzerwald (1430m)


Gerlosplatte (1641m)

Andermatt-Gütsch (2500m)


Ischgl-Idalpe (2300m)Arosa, Graubünden (1740m)Meribel Mottaret(1750m)

Passo del Tonale (1819m)


Val Gardena (1800m)


Borreguiles, Sierra Nevada (2637m)
Tot vrijdag zonnig
Ook de rest van de week staat onder invloed van een hogedrukgebied boven Europa. De zon maakt overuren en de temperaturen liggen op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. met een in kracht afnemende noordoostelijke hoogtestroming zullen de temperaturen vooral in de hoogte geleidelijk wat gaan oplopen. Tegen het einde van de week lijkt de invloed van het hoog boven de Alpen af te nemen. Vanuit het noorden komt bewolking opzetten gevolgd door wat neerslag aan de noordkant van de Alpen. De temperaturen gaan weer wat naar beneden.


ECMWF T850 hPa ensembles prikpunt Zwitserse Andermatt (verloop temperatuur op circa 1500 meter hoogte)
Meer weer op mijn ; Weersite


Ciao voor nu Johann
©JohannGeers

Geen opmerkingen: