donderdag 24 maart 2011

Weekende toenemend wisselvallig, minder zacht

Termen donderdagmiddag 17h00,

Wat een schitterend weer. Sinds maandag scheen de zon elke dag volop en de temperaturen liepen geleidelijk op tot boven de 20 °C. Vanmiddag steeg het kwik in Wallis op uitgebreide schaal tot boven de 20 °C en in Oberwallis (Brig) werd zelfs 22 °C geregistreerd. Ook in de hoogte werd het warm. Zo kon ik vanmiddag zelf in de weerhut 19.6 °C aflezen en dat is voor einde maart op 1000 meter hoogte geen alledaagse kost. Temperaturen onder nul vonden we overdag enkel nog boven de 3000 meter en hier en daar zelfs pas boven de 3500 meter.


Satellietfoto, wolkenloos boven de Alpen en omstreken, heel mooi zijn de besneeuwde Alpen te zien.


Prachtig weer en omstandigheden voor oa ski-touring
zoals hier bij ons in Rothwald (2200m) afgelopen dinsdag


Rothwald (Märderlücke 2200m)
Vanaf zaterdag meer bewolking
Ook morgen liggen de Alpen nog onder invloed van hogedrukgebied "Nicole" en krijgen we opnieuw een zonnige en zeer zachte voorjaarsdag met wederom temperaturen die op uitgebreide
schaal tot boven de 20 °C gaan uitkomen. In de loop van de zaterdag moet het hoog terrein prijs gaan geven. Vanuit het noorden en het zuidwesten naderen storingen die vooral op zondag maandag voor meer bewolking en wat neerslag zullen gaan zorgen. De temperaturen doen een stap terug maar het blijft ook dan nog vrij zacht. De sneeuwvalgrens bevindt zich meest tussen de 1500 en 1700 meter. In het oosten en noorden van Oostenrijk tijdelijk ook nog lager.
Boven de 1700 meter kan zondag en maandag 5 tot 15 cm sneeuw vallen, lokaal ook nog wat meer.


Neerslag Alpen komende 4 dagen, de meeste neerslag valt op zondag en maandagNa een tijdelijke verbetering kunnen volgende storingen in de tweede helft van de week van het westen uit de Alpen bereiken. De temperaturen stijgen weer iets en in het verdere verloop blijft het met een zuidwestelijke hoogtestroming zacht. De precieze ontwikkelingen zijn echter nog vrij onzeker.


ECMWF (EC00) met de temperaturen 1500 meter hoogte (T850 hPa) prikpunt Salzburg voor de komende 15 dagenMeer weer op mijn ; Weersite


Ciao voor nu Johann
©JohannGeers

Geen opmerkingen: