donderdag 3 maart 2011

Hochnebel en zon, in zuiden bewolkt en opkomende sneeuwval

Termen donderdagochtend 11h00

Korte update

Ten noorden van de Alpenhoofdkam begint de dag veelal weer met Hochnebel (mist) welke in de loop van de dag op veel plaatsen oplost. Afgezien van hoge sluierbewolking en restbewolking is het hier droog en vrij zonnig.


Isobarenkaart
Satellietfoto Europa
Nieuwe sneeuw Italiaanse Alpen

Meer naar het zuiden toe en met name de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam en ook de Italiaanse en Franse zuidelijke Alpen krijgen in de loop van de dag te maken met de invloed van de depressie welke nog steeds in de buurt van Sardini├ź vertoeft. Na een zonnige start neemt hiet geleidelijke de bewolking toe waaruit later wat sneeuw kan vallen. Zwaartepunt van de neerslag ligt opnieuw aan de Italiaanse kant (Piemonte, Aosta en vooral de Ligurische Alpen). Hier kan tussen de 5 en 30 cm sneeuw gaan vallen de komende 36 uur. In de zuidelijke Zwitserse Alpen en met name Simplongebied zal hooguit wat licht sneeuw vallen.


Nog zonnig Monte Rosa gebied vanmorgenMorgen verwijdert het zwaartepunt van de lagedruk zich naar het Iberische Schiereiland en zal vooral in de Pyrenee├źn maar mogelijk ook in de "Siera's" wat sneeuw gaan vallen. In de Alpen wordt het van het oosten uit onder toenemende hogedrukinvloed overal weer droog en toenemend zonnig.


Neerslag Alpen komende 48 uur
Tot zondag rustig en vrij zonnig winterweer

De rest van de week overheerst de invloed van hogedruk, met een oost tot noordoosten hoogtestroming (Bise) wordt vrij koude lucht aangevoerd. Zondag krijgen we tijdelijk te maken met de invloeden van een uitbraak van koude lucht over de Balkan naar het zuiden trekt. Deze koude lucht zal van zondag tot dinsdag ook de Alpen bereiken. Vooral in de oostelijke Alpen wordt het dan gevoelig kouder(zie ensemble-kaarten onderdaan) . Aangezien de koude lucht vrij droog is wordt er weinig neerslag berekend. Vooral in Oostenrijk kan vanaf zondag op nadering an een storing ook wat sneeuw gaan vallen, veel zal het echter niet zijn en uitgaande van ECMWF en GFS zal het bij 5 tot 15 cm blijven. De Zwitserse en Franse Alpen houden het droog en zoals gezegd ook een stuk minder koud.

Neerslag Alpen zondag-maandag

ECMWF (EC00) ensembles T850 hPA (temperaturen op 1500 meter) Oostenrijk, prikpunt Graz.
Maar liefst 15 °C temperatuurval
ter vergelijking de westelijke Alpen, prikpunt Geneve
Meer weer op mijn ; Weersite


Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: