zondag 6 maart 2011

Veel zon, in zuiden meer bewolking met een vlok sneeuw

Termen zondagochtend 11h00

De komende week liggen de Alpen onder invloed van hogedruk en pas tegen het weekend zouden storingen vanaf het noorden hun invloed tot over de Alpen kunnen gaan uitbreiden. Deze ontwikkeling is echter nog zeer onzeker. Het Amerikaanse model GFS laat in het weekend een overgang zien naar wisselvallig weer, sneeuw zal dan gaan vallen boven de 1200 a 1400 meter. Het Europese model ECMWF is veel terughoudender met dit scenario. Volgens dit model blijft het meest droog en vrij zacht. Laten we dus niet te ver vooruitkijken en het mooie wintersport weer in de Alpen genieten.


Satellietfoto Alpen vanmorgen
Perfecte omstandigheden zoals hier in het Monte Rosa gebied (Italiaanse kant)
Zoals gezegd staat het weer deze week in het teken van veel zon en temperaturen die rond het normale niveau van begin maart pendelen. De dalen en het Alpenvoorland hebben deels te maken met hardnekkige Hochnebel (mist). Op 2000 meter liggen de temperaturen rond de -1 °C en op 3000 meter rond de -7 °C. De zuidelijke Zwitserse Alpen en de noord Italiaanse Alpen moeten maandag en dinsdag weer rekening houden met opkomende bewolking waaruit wat lichte sneeuw of motsneeuw kan vallen. Meer dan 1 tot 5 cm is echter niet waarschijnlijk. Vanaf woensdag zal echter ook hier de zon weer het weerbeeld bepalen.

Apropos sneeuw.
Ik wil nog even terugkomen op de sneeuw die er begin maart is gevallen in de noord Italiaanse Alpen en in de media mi. geen tot weinig aandacht heeft gekregen. Zoals ik al eerder berichtte viel er lokaal meer dan een halve meter in oa. Piemonte en Aoste (Monte Rosa gebied) en ook de aanliggende Franse Alpen (Espace Killy) konden zicht verheugen op 10 tot 30 cm verse sneeuw.

Nog meer sneeuw viel er echter vanaf 300 meter in Emilia Romagne (San Marino). Hier werd lokaal 50 tot 80 cm sneeuw in 24 tot 36 uur gemeten en bij tijd en wijle sneeuwde het tot op de stranden. Misschien eens het overwegen waard om een volgende wintersportvakantie in de Italiaanse Alpen te boeken. Prachtige uitgestrekte pistes aldaar, sneeuwzeker en veelal meer sneeuw dan elders in de Alpen.


Sneeuw 3 maart San Marino

Video sneeuw Emilia Romagna omgeving San Marino
Helaas de komende week geen sneeuw van betekenis in de Alpen. Daarvoor in de plaats echter veel zon en boven de 1800 meter prima condities. Ervan genieten dus zolang het nog kan.

Tot zover voor nu

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao Johann
Geen opmerkingen: