maandag 7 maart 2011

Tot het weekend meest zonnig hogedruk weer

Termen maandagochtend 11h00


Onder invloed van een hogedrukgebied met kern boven Polen wordt met een zuidoostelijke hoogtestroming droge lucht aangevoerd. Vandaag heeft vooral het zuiden van Zwitserland en Tessin te maken met mist en Hochnebel waaruit het af en toe wat licht kan sneeuwen.
Vanaf dinsdag schuift het weer bepalende hoog door naar het zuidoosten waardoor de stroming naar zuidwest draait en dien ten gevolge stijgen de temperaturen. Het blijft ook dan, afgezien van wat hoge sluierbewolking en Hochnebel, zonnig.


Satellietfoto Europa vanmorgen, veel zon in grote delen van Europa, mist en lage bewolking vooral in het Zwitserse Tessin en de Italiaanse PovlakteDonderdag zou een zwakke storing aan de noordkant van het Alpenmassief voor wat meer bewolking kunnen zorgen waaruit hier en daar wat lichte sneeuw kan vallen. Elders blijft het ook dan nog zonnig.


Kaiserwetter in de Alpen, oa hier in het zwitserse Arosa (2160m)Weekend sneeuw en zuidföhn
In het weekend trekt een depressie via het Iberische Schiereiland naar de westelijke Middellandse Zee, hierdoor krijgen we te maken met een in kracht toenemende zuidelijke hoogetstroming waarmee toenemend vochtige lucht tegen de zuidkant en westkant van het Alpenmassief wordt gestuwd. In het verloop van het weekend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en vervolgens gaat het regenen en boven de 600 a 800 meter sneeuwen. Lokaal ligt de sneeuwvalgrens tot in de lagere dalen. De noordkant van het Alpenmassief krijgt door deze ontwikkelingen te maken met zuidföhn. Hier blijft het eerst nog droog met föhnige opklaringen. Terwijl het aan de zuidkant sneeuwt zullen de temperaturen aan de noordkant met ondersteuning van de zuidföhn tot 12 a 16 °C kunnen oplopen.


GFS T850 hPa (temperatuur op circa 1500 meter hoogte) met typische temperatuur verdeling passend bij zuidaanstroming. Koud (en nat) aan de zuidkant, droog en zacht met föhn aan de noordkant van de Alpenhoofdkam
Neerslag cumulatief volgens het ECMWF mdoel (EC00) tm maandag volgende week. Let wel, deze neerslag gaat vnl in de periode van zaterdag tot maandag vallen

Deze week dus genieten van het "Kaiserwetter", vanaf het weekend komt (tijdelijk ?) de klad erin en krijgen we vanuit het zuidwesten en zuiden te maken met wisselvallig weer waarbij vooral in westelijke en zuidelijke Alpen veel neerslag (sneeuw) gaat vallen.


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: