donderdag 10 maart 2011

Nieuwe sneeuw Italiaanse Alpen, Föhn in het noorden

Termen donderdagmiddag 17h30,

Met lichte föhninvloed kon de temperatuur vandaag flink oplopen en na een koude start met op veel plaatsen licht tot matige vorst werd het vanmiddag op uitgebreide schaal 13 tot 16 °C. Koudste plekje in Zwitserland afgelopen nacht was de Solvayhütte SAC (4000m) waar - 17 °C werd geregistreerd en ook vanmiddag werd het daar niet veel warmer dan - 9 °C.
Algemeen lagen de temperaturen in de Alpen tussen 5 °C op 1500m , - 1 °C op 2000m en -6 °C op 3000 meter. Een zwakke storing zorgde vooral vandaag in de oostelijke en noordoostelijke Alpen voor wat meer bewolking en toenemende wind.
Het hogedrukweer welke de Alpen deze week veel zon bezorgde houdt nog tot vrijdag -zaterdag aan.


Satellietfoto Europa vanmiddag
Südstau en Südföhn
Tijdens het weekend ontwikkelt zich onder invloed van een lagedrukgebied met kern boven Engeland en op nadering van een hoogtetrog boven de Alpen een krachtige zuid(westelijke) hoogtestroming. Terwijl aan de zuidkant vochtige luchtmassa's zich tegen het Alpenmassief stuwen (Südstau) krijgen de noordelijke gebieden te maken met een krachtige zuidföhn.


GFS bodemdrukkaart voor zaterdagochtend
GFS temperaturen op circa 1500 meter hoogte voor zaterdagochtend. Droog en zacht in het noorden, koud en nat (sneeuw) in de Südstau van de Alpen
Opnieuw veel sneeuw zuidelijke Alpen
Door deze ontwikkelingen gaat het in de zuidelijke Franse Alpen, de Italiaanse Alpen (Ligurische Alpen) en de de Penninische Alpen (Piemonte, Val d'Aosta) alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen (Monte Rosa, Simplon, Tessin) deels intensief regenen en boven de 1200 meter sneeuwen. In de Südstau gebieden kan het bij intensieve neerslag tot in de dalen sneeuwen. Algemeen valt in deze gebieden 10 tot 30 cm sneeuw. In de Ligurische Alpen is tot meer dan een halve meter mogelijk (kaart). Ten noorden van de Alpenhoofdkam staat tegelijkertijd een krachtige zuidföhn en met 10 tot 16 °C , locaal tot 18 a 20 °C is het er zeer zacht.


Föhndiagramm Alpen
Neerslag Alpen komende 4 dagen


Tijdelijk beter, woensdag herhaling van zetten
Maandag zien we dat het laag (hoogtetrog) zich tijdelijk wat meer naar het westen van de Middellandse Zee verplaatst. Tevens neemt vanuit het oosten de hogedrukinvloed weer toe. Het wordt overal droog. Richting het midden van de week schuift het zwaartepunt van hogedruk door naar noorden en zien we de dat invloed van de hoogtetrog zich opnieuw tot over de Alpen kan uitbreiden. Opnieuw wordt het in het zuiden nat met sneeuw boven de 1200 meter terwijl met föhn het zachte weer aan de noordkant van de Alpen aanhoudt.


Ten slotte nog een paar plaatjes uit de Alpen van vanmiddag


Meribel Mottaret(1750m)
Damüls, Bregenzerwald (2000m)


Isola 2000 (2000m)


Monte Rosa (Colle Saressa 2600m)
Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: