maandag 14 maart 2011

Wisselvallig, sneeuw van betekenis boven 1500 meter

Termen woensdagmiddag 16h00,

Een omvangrijk lagedrukgebied trekt vandaag pal over Zwitserland van zuidwest naar noordoost en ligt morgen met kern boven zuid Duitsland. Daarbij draait de hoogtestroming geleidelijk van zuid naar noord.


Isobarenkaart voor morgen 17 maartNeerslag behorend bij dit systeem gaf en geeft vandaag vooral in de zuidelijke Alpenlanden deels intensieve neerslag. Zo viel er sinds dinsdagavond in de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw, de sneeuwvalgrens daalde daarbij tot circa 1200 meter terwijl deze in de noordelijke Alpen rond de 2000 meter lag. In het algemeen viel er in de zuidelijke Alpen zo'n 20 tot 40 cm Neuschnee. In het Zwitserse Simplongebied tot aan de Matterhorn viel tot vanavond 40 tot 60 cm sneeuw, lokaal ook nog meer. Het lawinegevaar is in deze streken gestegen tot het op één na hoogste niveau "Rot" (zie kaart onderaan)

Morgen is het aan beide kanten van het Alpenmassief bewolkt en nat. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich naar de noordelijke Alpen. Vooral het westen van Oostenrijk krijgt dan te maken met deels intensive neerslag.


Sneeuwval vanmorgen in Oberwallis (Rosswald 1800 meter)eveneens sneeuw van betekenis vandaag in Isola 2000 (zuid franse Alpen)


Vrijdag is het aanvankelijk overal bewolkt en nat, ten zuiden van de Alpenhoofdkam knapt het weer onder invloed van een in kracht toenemende noordföhn op. De noordelijke Alpen hebben nog steeds te maken met de invloed van een storing. Het is er meest bewolkt en af en toe valt er neerslag.


Föhndiagram, vanaf vrijdag opkomende noordföhnDalende sneeuwvalgrens
Vandaag ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1300 en 1900 meter, op donderdag rond de 1500 meter en op vrijdag tussen de 1000 en 1300 meter. Op uitgebreide schaal gaat er de komende 3 dagen 10 tot 30 cm sneeuw vallen, lokaal is onder gunstige Stau een halve meter sneeuw mogelijk (zie neerslagkaart)

Neerslag Alpen komende 4 dagen

Rustig hogedrukweer
Vanaf begin volgende week komen de Alpen meer en meer onder invloed te liggen van een krachtig hogedrukgebied met kern boven Noord Duitsland. Met een oostelijke hoogtestroming wordt vrij koude maar ook steeds drogere lucht aangevoerd. Vanaf circa 22 maart vertonen de temperaturen vooral in de hoogte weer een opwaartse trend. Het is en blijft droog en afgezien van Hochnebel en -of lage bewolking (mist) schijnt de zon volop.


ECMWF T850 hPa (temperaturen op circa 1500 meter hoogte), prikpunt Sankt AntonTot zover


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: