maandag 11 april 2011

Einde zomerse aprilweer nadert

Termen maandagmiddag 14h00

Korte update

Na een zomers weekend met temperaturen op veel plaatsen tussen de 25 en 30 °C is het ook op vandaag nog warm met temperaturen die op uitgebreide schaal boven de 20 °C uitkomen. Toch zien we vandaag al dat de zon niet meer zo scherp is als de voorgaande dagen en ook de temperaturen niet meer zo hoog uitkomt. Oorzaak is het instromen van vochtigere lucht. Deze lucht is de voorbode van een weer omslag welke morgen dinsdag zal gaan plaatsvinden. Een actief koufront met neerslag en veel wind zal morgen in de loop van de dag van noordwest naar zuidoost de Alpen passeren. Achter het koufront komen we in gevoelig koudere lucht terecht (10 tot 15 °C kouder) met een sneeuwvalgrens die daalt tot 1000 a 800 meter in de oostelijke Alpen en 1300 a 1100 meter in de westelijke Alpen.


Satellietfoto Europa, (kou)front ligt over Engeland en zal morgen de Alpen bereiken


Het zwaartepunt van de neerslag wordt voor morgen in de noordelijke centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen berekend. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam steekt de noordföhn op en hier valt geen neerslag. De wind blijft stevig doorstaan. Ook de dagen daarna houden we (licht) wisselvallig weer met kans op buiige neerslag in het gehele Alpengebied. De temperaturen lopen langzaam weer iets op. Onder toenemende hogedrukinvloed zal vanaf vrijdag de zon weer uitbundig gaan schijnen, de zuidelijk Alpen houden kans op wat meer bewolking met kans op een lokale bui onder invloed van een hoogtelaag boven de Middellandse Zee (Sardinië)


Neerslag Alpen komende 4 dagen
Op de langere termijn krijgen we te maken met zacht en meest droog weer, ook vandaag zijn er geen aanwijzingen voor kouder weer en sneeuw. De ontwikkelingen richting de Pasen zijn nog enigszins onzeker !


ECMWF ensembles T850 hPa (temperaturen op 1500 meter hoogte) prikpunt Sankt Anton
.

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
©JohannGeers

Geen opmerkingen: