zaterdag 9 april 2011

Dinsdag afkoeling, droogte houdt aan

Termen zaterdagochtend 11h30,


Ook richting de Pasen lijkt er maar weinig verandering te komen in het te warme en vooral ook veel te droge weer. Tot as. dinsdag blijft het in het overgrote deel van de Alpen zomers warm en droog. Op veel plaatsen in de Alpen was het de afgelopen dagen zomers met temperaturen die overdag meest tussen de 20 en 25 °C opliepen en op veel plaatsen werd het zelfs tussen de 25 en 30 °C warm. In het Zwitserse Tessin (Ascona, Lugano, Bellinzona) liep het kwik gisteren op tot lokaal 32 °C .


Webcam Lugano (Tessin, CH)

Ook de komende dagen gaat het onverminderd warm verder. Vanaf zondag zien we het deel van het Europese hoog verzwakken en tegelijkertijd trekt het zwaartepunt van het bolwerk van hogedruk zich terug naar Atlantische Oceaan. Hierdoor kan een koufront in de loop van dinsdag vanuit het noordwesten de Alpen bereiken waarna vooral in de hoogte markant koelere lucht wordt aangevoerd. De nulgradengrens zakt daarbij tot 1800 a 1500 meter. Omdat de luchtdruk vrij hoog is wordt er niet veel neerslag op het font berekend, de meeste neerslag valt daarbij aan de noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Ik ga uit van 10 tot 20 cm boven de 1600 meter, lokaal hier en daar bij gunstige Nordstau 20 tot 30 cm.


Neerslag Alpen as dinsdagVanaf het midden van de week lopen de temperaturen opnieuw op en donderdag en vrijdag lijken wederom zonnig en zeer zacht weer te gaan opleveren. In de loop van zaterdag zou een volgende storing vanuit het westen neerslag kunnen gaan opleveren. Het blijft ook dan zacht.


ECMWF ensembles T850 hPa (temperaturen 1500 meter) komende 15 dagen prikpunt Salzburg

Het moge duidelijk zijn dat de neerslagarme winter en de hoge temperaturen van de laatste weken de sneeuwcondities geen goed hebben gedaan. Vele skigebieden hebben hun activiteiten door de slechte omstandigheden moeten stopzetten en de komende dagen zullen er meer gaan volgen. Voor enig wintersportgevoel en nog acceptabele condities zal men moeten uitwijken naar de hoger gelegen skigebieden of gletsjers (boven de 2200 a 2400 meter). Voorlopig laat ook de langere termijn geen overgang zien naar belangrijk kouder weer met verse sneeuw.


Boven de 2200 nog meest goede omstandigheden zoals hier in Samnaun (Alp Trida, Graub√ľnden 2250m, CH)
slecht daarentegen op de lagere pistes zoals in Oberwallis (Rosswald, 1800 a 2000 m)en nog een webcambeeld met blik op de loipe in Obergoms (Oberwald 1350m, Oberwallis), normaal ligt hier sneeuw tot half of einde april en kan er nog volop gelanglauft worden. Sinds een week of 2 is echter ook hier geen wintersport meer mogelijk.

Tot zover.


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
©JohannGeers

Geen opmerkingen: