zondag 3 april 2011

Tijdelijk koeler, in de Alpen een weinig sneeuw

Termen zondagmiddag 16h00,


Koufront beëindigt zomers weekend.
Wanneer je buiten loopt dan zou je eerder denken dat het juni of juli is in plaats van begin april. Vrijdag al 25 °C in Tessin, gisteren 27 °C in Wallis en ook vandaag 27 °C in oa. Wallis. Overigens was het vanmiddag ook in het zuiden van Duitsland met 27 °C zeer warm. Nergens anders in Europa werden vanmiddag zulke hoge temperaturen gemeten !


Satellietfoto Europa vanmiddag om 13h15 met nog zonnige Alpen, bewolking behorende bij het koufront ligt over west Europa en trekt langzaam verder nar het oosten en zuidoosten


Zomerse temperatuursverdeling vanmiddag in oa. centraal Europa



Ook in de bergen was het zeer zacht. Zo werd het op 1000 meter vanmiddag 22 °C warm en op 2000 meter hoogte altijd nog respectabele 10 °C in de plus. Het nulgraden niveau bevindt zich vandaag zo rond de 3300 meter. Koudste plekje wat ik zo snel kon ontdekken vanmiddag was het Jungfraujoch (CH) op 3500 meter alwaar het kwik tot -2.7 °C op is gelopen.

Boven de 2000 meter met veel zon ook vandaag prima omstandigheden voor bv. ski-touren. Webcam in Diavolezza (Bernina, CH) op 2950m.




Toenemende hogere bewolking en opkomende cumuli bewolking duiden op een aankomende weersverandering. Deze verandering wordt de komende nacht en morgen ingeluid wanneer een langgerekt koufront van west naar oost over de Alpen trekt. Aan de westkant van het front bevindt zich markant koelere lucht.


Isobarenkaart Europa vanmiddag



Tijdens frontpassage kan het vooral aan de noordkant van de Alpen stevig regenen en veelal heeft de regen daarbij een buiig karakter. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam komt al snel noordföhn opzetten en hier zal nauwelijks tot geen neerslag vallen. Achter het front in de koelere lucht zakt de sneeuwvalgrens tot circa 1500 meter. Boven de 1800 meter kan aan de Alpennoordkant 5 tot 10 cm sneeuw gaan vallen.

Neerslag Alpen komende 24 uur



Aanhoudend zacht tot zeer zacht
Vanaf dinsdag komen de Alpen onder invloed van een nieuw hoog welke zeker tot vrijdag het weer in de Alpen gaat bepalen. Het wordt met veel zon opnieuw erg zacht (warm) met temperaturen die opnieuw tot boven de 25 °C zullen gaan oplopen.

Ofschoon de temperaturen vanaf 9 april opnieuw wat naar beneden gaan lijkt ook deze afkoeling slechts een kort leven beschoren en gaan de temperaturen ook dan weer snel omhoog. Een overgang naar belangrijk koeler weer ook op de langere termijn lijkt dan ook onwaarschijnlijk. Wel zien we dat vanaf de 12 april van de 50 ECMWF ensemble berekeningen wat meer members voor koelere oplossingen kiezen. Deze ontwikkeling is echter, mede gezien ook de lange verwachtingstermijn, nog zeer onzeker.

ECMWF (EC00) ensemble 50 members T850 hPa (temperaturen circa 1500 meter) prikpunt Andermatt (CH)



Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann




©JohannGeers

Geen opmerkingen: