vrijdag 1 april 2011

Zomers weekend

Termen vrijdagavond 21h30

Aan de westflank van een uitgebreide zone van hogedruk boven centraal en oost Europa(hoog Peggy) wordt met een zuidelijke hoogtestroming steeds warmere lucht uit de sub-tropen naar het noorden getransporteerd. Onder invloed van het hoog schijnt vooral op zaterdag de zon volop.

Fruitbomen, zoals bv. deze kers, staan momenteel tot op 1200 meter al vol in de bloesem
Vandaag was al goed te merken dat de Alpen na het warmtefront van gisteren met warmere luchtmassa's te maken hadden. Zo werd het op uitgebreide schaal vanmiddag tot 20 °C warm en in het Zwitserse Tessin steeg het kwik al tot bijna 25 °C. Zoals gezegd, morgen zaterdag en zondag wordt het met veel zon nog warmer. Op veel plaatsen zal de 25 °C ruim gepasseerd gaan worden.

Temperaturen voor zondag 2 april
Uitzonderlijk warm

Dergelijk hoge temperaturen zijn voor begin april zeer uitzonderlijk. Zo kwam in de laatste 50 jaar het kwik aan de Alpennoordzijde in de eerste decade van april nergens boven de 25 graden uit. Ook op hoogte kan de temperaturen flinke winst gaan boeken, de nulgradengrens klimt tot boven de 3500 meter.

Records temperaturen 1 decade aprilTijdelijk minder zacht en wisselvallig

Ook zondag is aanvankelijk nog zonnig en warm. Vanuit het westen duidt de toename op hoge (sluier) bewolking op een weersverandering. In de loop van de middag en avond vormen zich wolken gevolgd door eerste buien in de westelijke Alpen en Jura. Op nadering van een koufront neemt de bewolking verder toe en vooral aan de noordkant van de Alpen kan het krachtig gaan regenen. De sneeuwvalgrens zakt daarbij tot circa 1500 meter. In de loop van de maandag wordt het na frontpassage van west naar oost geleidelijk weer droog. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam komt noordföhn opzetten.

Dinsdag is het nog licht wisselvallig. Op woensdag komen de Alpen onder invloed van een volgend hogedrukgebied. Het wordt overal droog en de zon bepaald het weerbeeld. Na een korte temperatuur dip op maandag en dinsdag wordt het vanaf woensdag opnieuw zeer zacht. Een overgang naar kouder weer is ook vandaag uit de diverse model-output niet op te maken

Natsneeuw lawinegevaar
Ook vandaag opnieuw maar weer eens waarschuwen voor het lawinegevaar. (zie gevaren overzicht onderaan) Ofschoon we momenteel nog steeds met een niveau geel (matig) tot oranje (tamelijk groot) te maken hebben dienen vooral de tour-skiërs die er nu massaal op uittrekken goed op te passen. Met name door de hoge temperaturen is en wordt de sneeuwdekopbouw zeer instabiel en kunnen gemakkelijk natsneeuwlawines ontstaan.
Ook gisteren moesten wederom in Wallis (Ayer, Val d'Anniviers, zie foto onderaan ) 9 Duitse tour-skiers dit aan de lijve ondervinden. Treurige bilans ditmaal ; 3 doden en 1 zwaar gewonde. Daarmee is het aantal doden door lawines in Zwitserland in de maand maart gestegen naar 16 !


Lawine gisteren in Val d'Anniviers

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: